honvedelem.hu
Előrelépés az osztrák helikopterbeszerzés ügyében

Az osztrák kormány 2018 augusztusában döntést hozott arról, hogy lecserélik kiöregedő Aérospatiale Alouette III típusú helikoptereiket: a napokban már darabszámokról és összegekről is olvashattunk friss híreket.

osztrak.jpgAusztria kormánya több mint 300 millió eurót szán helikopterflottája megújítására, mely összegért 12 db könnyű, többfeladatú helikoptert (leváltva a 21 db Alouette III-ast), és a már rendszerben lévő kilenc Black Hawk mellé további három Sikorsky S-70i-t vásárolnának. Az osztrák védelmi miniszter szerint ez utóbbiak már 2020-tól megérkezhetnek, ha a tárgyalások zökkenőmentesen haladnak.

A beszerzendő könnyű helikopterek kapcsán még nem kértek be ajánlatokat, egyelőre nincsen kitűzött határidő a vásárlásra, de Bécs reményei szerint a szerződés aláírását követő két éven belül megkezdődhet a forgószárnyasok átadása. Az Alouette III-asok utódját kormányközi megállapodás keretein belül szerezné be Ausztria, a kiöregedő típus búcsúját 2023-ban tervezik. Az új helikopterek javítják majd az osztrák haderő szállító kapacitását, továbbá kutató-mentő és katasztrófavédelmi feladatokban is alkalmazhatóak lesznek.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a helikopterflotta megújítása kapcsán kiemelte annak fontosságát, hogy a beszerzendő új forgószárnyasoknak alkalmasnak kell lenniük vészhelyzeti feladatok végrehajtására is, erre példaként az elmúlt időszak hóhelyzetét említette Ausztriában. Az elmúlt hónapban a védelmi minisztérium 1 100 katonát vezényelt a hóhelyzettel leginkább sújtott területekre, melyek során bevetették az osztrák haderő helikoptereit is.

Ausztria az 1960-as évek végén állította szolgálatba az Alouette III flottát, jelenleg még kb. 21 db üzemképes, átlagéletkoruk 48 év.
osztrak2.jpg

 Forrás: Előrelépés az osztrák helikopterbeszerzés ügyében (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat