honvedelem.hu
Egy életre szól

Harmincnégy pályakezdő szerződéses katona tett ünnepélyes keretek közt esküt január 18-án Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Az eskü szövegét előmondta: Kiss Tibor közkatona.

05.jpgA hazánk biztonságának, határaink védelmének megvédésére elkötelezett fiataloknak Grécs György ezredes, a kecskeméti bázis törzsfőnöke kívánt sok sikert, erőt, egészséget és katonaszerencsét. A sikeres elméleti és gyakorlati vizsgákat követően, családtagjaik, barátaik, leendő kollégáik jelenlétében tettek esküt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra tavaly november 5-én bevonult – szerződéses tiszti, altiszti és legénységi beosztásokat vállalt – katonák.

„Több mint ezeréves történelmünk során, a haza fegyveres védelme soha nem elvont eszmék szolgálatát jelentette, hanem annak a földnek akár az élet feláldozásával történő védelmét, amit hazánknak vallunk. A nagy nyilvánosság előtt vállalt elkötelezettség erkölcsi értelemben is erősebb, mint csupán az eskü szövegének aláírása. Az eskü kötelez, így az önök felelőssége is összehasonlíthatatlanul megnő. Nagyobb és más lesz, mint ahogyan azt eddigi életük során tapasztalták. Ettől a pillanattól ugyanis felelősséggel tartoznak magukért, bajtársaikért, hazánkért, a nemzetért. Súlyos fogadalmat tettek, s ne feledjék: katonai esküjük egy életre szól! Önök előtt egy kiszámítható, tervezhető katonai életpálya áll, amelynek során anyagiakban is megbecsülik a haza iránt tett elkötelezettségüket. Azonban mind ezekkel együtt sem lesz könnyű az út, amelyen most katonaként elindultak. Csak akkor érdemes végigmenni rajta, ha komolyan veszik a feladataikat, és munkájukat a legjobb tudásuk szerint végzik. Ezzel tartoznak hazájuknak, amelynek védelmére felesküdtek, tartoznak a Magyar Honvédség közösségének, amelynek egyenruháját viselik, és mindenekelőtt tartoznak önmaguknak. Tegyenek meg mindent azért, hogy önmaguk és katonaközösségük bármilyen helyzetben kész és képes legyen a Magyar Honvédség küldetésének teljesítésére!” – mondta a repülőbázis törzsfőnöke, majd Hankóczy Gergely őrnagy, református tábori lelkész osztotta meg áldó gondolatait az esküt tett katonákkal.

07.jpgKoronczai Zoltán főhadnagy, az alapkiképző szakasz parancsnoka elmondta: az újoncok közül hárman az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednél, négyen az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, öten az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél fognak szolgálni, öten pedig a kecskeméti repülőbázison maradnak.

A most esküt tett katonák többsége azonban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi alegységeinél kapott beosztást. Egyik közülük Lengyel Szilvia közkatona. A 20 hónapos Márk édesanyja elárulta: már sok évvel ezelőtt felvetődött benne a gondolat, de csak tavaly, családi jóbarátjuk, Szkalonai János százados javaslatára kereste fel az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Csongrád megyei toborzóirodáját. A tizenegy hét alatt számára a legnehezebb a családjától való távollét volt.

14.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Ünnepélyes eskü Kecskeméten
Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 01.jpg Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 02.jpg Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 03.jpg Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 04.jpg
Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 05.jpg Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 06.jpg Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 07.jpg Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 08.jpg
Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 09.jpg Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 10.jpg Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 11.jpg Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 12.jpg
Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 13.jpg Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 14.jpg Ünnepélyes eskü Kecskeméten / 15.jpg
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat