honvedelem.hu
A magyar kultúra napján...

Január 22-ét 1989 óta a magyar kultúra napjaként ünnepeljük, mivel Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A jeles nap alkalmából a Magyar Honvédség alakulatainál és katonai szervezeteinél is ünnepi állománygyűléseket rendeztek. (Tudósításunk folyamatosan frissül!)

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Zenével, előadással és katonaalkotók tárlatmegnyitójával készült a magyar kultúra napja alkalmából az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrsége.

debrecen.jpg

A debreceni Kossuth laktanyában Ölveti László alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségtámogató parancsnoka nyitotta meg a Mednyánszky-kör alkotóinak festményeiből álló tárlatot, majd Kása Ferenc főtörzsőrmester méltatta alkotótársai munkáit. Hódmezővásárhelyen pedig Mizser Attila  emlékezett Kölcsey Ferenc munkásságára. Az ünnepségek színvonalát a helyőrségek katonazenészeinek klarinét kvartettjei emelték.

A Honvédelmi Minisztérium magyar kultúra napja alkalmából megrendezett központi ünnepségén a dandár több tagja is elismerést vett át a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban. Gömöri Balázs százados, a dandár vásárhelyi zenekarának karmesterhelyettese a Szolgálati Érdemjel Ezüst fokozatát; Tömösi Tamás főtörzsőrmester, a zenekar zenésze pedig a Szolgálati Érdemjel Bronz fokozatát vette át. Csákvári Sándor, kulturális részlegvezető munkáját a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége a szervezet érdekében kifejtett tevékenysége elismeréséül Tóth Zsigmond emlékéremmel köszönte meg.

hodmezovasarhely.jpg

A kitüntetéseket Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka adta át.

Szöveg: Madura János őrmester és Tordai Kamilla
Fotó: Szalka Miklós őrvezető és Tordai Kamilla

* * *

MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ

rkkk_01.jpgÁllománygyűlésen emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban dolgozók Balatonakarattyán. Fellépett a Litéri Zöldág Gyermek Néptánc Együttes, akik  a palóc hagyomány örökségéből ránk maradt rimóci néptáncot, népviseletet és népdalt mutatták be.

rkkk_02.jpg

Szöveg és fotó: Reziné Matyasovszky Mónika

* * *

MH 86. Szolnok Helikopterbázis

Ünnepi állománygyűléssel emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. „Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának” – szólt az idézet ifj. Fasang Áron zongoraművésztől.

szolnok_01.jpg

A rendezvényen Bene Martina hadnagy elszavalta Bencze Imre Édes, ékes apanyelvünk című versét. Az ünnepség zárásaként a Légierő Zenekar - Szolnok előadását hallhatták a résztvevők.

szolnok_02.jpg

Szöveg és fotó: Vári Anita főhadnagy

* * *

MH Bakony Harckiképző Központ

„Méltán lehetek büszke a mai kiállításra, hiszen katonáink és honvédelmi alkalmazottaink között számos amatőr művész van, akik képzőművészeti munkáikkal hozzájárulnak a magyar kultúra folyamatos ápolásához”– mondta Vokla János ezredes, a magyar kultúra napja alkalmából szervezett kiállítás megnyitóján, január 22-én, Várpalotán. Idén a Thury-vár Márványterme adott otthont az MH Bakony Harckiképző Központ kultúra napi ünnepségének, amelyen az alakulat parancsnoka kiemelte: „A magyar kultúra napját ünnepeljünk abban a szellemben, hogy hinni tudunk önmagunkban, nemzetünkben, és a magyar emberekből ki nem alvó tűzben.”

varpalota_01.jpg

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan Vokla János ezredes megnyitotta az MH Bakony Harckiképző Központ amatőr művészeinek és a Honvéd Kulturális Egyesület tagjainak kiállítását. A kiállítók festményekkel, grafikákkal, fafaragásokkal és gobelinekkel színesítették a tárlatot. A megnyitón a Rákóczi Telepi Általános Iskola diákjai zenés irodalmi műsorral, a várpalotai zeneiskola növendékei pedig színvonalas hangszeres előadással emelték a rendezvény színvonalát.

varpalota_02.jpg

A rendezvény zárásaként Vokla János ezredes, elismeréseket adott át a közreműködő diákoknak, katonáknak, honvédelmi alkalmazottaknak és az amatőr művészeknek.

A tárlatot február 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

varpalota_03.jpg

Szöveg: Schäffer Mónika hadnagy
Fotó: Pintér László

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

Állománygyűlésen emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél, így tisztelegve a Himnusz és alkotója, Kölcsey Ferenc előtt.

szentes_01.jpg

A rendezvényen Paulovics Tamás amatőr versmondó előadásában két Juhász Gyula verset hallhatott a közönség, majd a szentesi Deák Ferenc Általános Iskola kórusa adott műsort.

szentes_02.jpg

Szöveg és fotó: Csordásné Nehéz Zsuzsanna századosAktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat