honvedelem.hu
Drónújdonság Oroszországból

Repülős oldalakon futótűzként terjednek fotók egy új pilóta nélküli harci drónról (UCAV), melyeken feltételezhetően az eddig még nem látott orosz „Ohotnyik-B” megjelölésű drónt örökítették meg.

drone.jpgA Szuhoj irodához tartozó UCAV-programról már évek óta lehetett olvasni több-kevesebb információt, de értékelhető felvételek eddig nem kerültek nyilvánosságra. Ha a felvételeken valóban az „Ohotnyik-B” (Hunter) drón látható, akkor ez már bizonyítéka annak, hogy a drón tesztelése elindult, sőt néhány oldalon már az olvasható, hogy az első gurulópróbákat már 2018 novemberében teljesíthette és a most napvilágra hozott felvételek akár a novemberi próbák fotói is lehetnének. Reptérként a NAPO novoszibirszki üzemének repterét említik, így vélhetően az első repülésre is itt kerülhet majd sor, előzetes tervek szerint 2019 tavaszán.

A jó minőségű felvételek alapján természetesen már el is indultak a nehéz kategóriájú (20 tonnás) drón kinézetéhez kapcsolódó elemzések: a konfiguráció a Northrop Grumman X-47B-hez és a Boeing X-45C Phantom Ray-hez hasonlítható, de egyéb nemzetközi UCAV fejlesztésekkel is összevethető. Feltételezhetően ez egyébként még nem is a végleges design, ez lényegében az első prototípus (bár a „B” megjelölésből akár arra is gondolhatunk, hogy több változat is várható), mely különböző rendszerek tesztelésére szolgál, így vélhetően az alacsony láthatóságúra tervezett drónban az erőforrás is módosul majd. Az „Ohotnyik-B” futóművei hasonlóak a napjaink orosz harci repülőgépein alkalmazottakkal.

drone2.jpgA mostani fotósorozat előtt néhány nappal felkerült az internetre a Szu-57-es 3. prototípusát ábrázoló fotó, melynek függőleges vezérsíkján látható volt egy eddig - orosz részről - szokatlan repülőgép forma mellette egy Szu-57-es sziluettjével. Ez nyilvánvalóan nem is véletlen, szépen sorban történnek az események: a vezérsíkon az „Ohotnyik-B” volt látható, mely már utal arra, hogy a tesztelések megkezdődtek, az sem véletlen, hogy ezt a lenyomatot a Szu-57-es vezérsíkján láthatjuk, mivel a drón tesztelésébe a Szu-57-es is bekapcsolódik, a két gép pedig a tervek szerint aktívan együtt is tud majd működni. Olyan véleményt is lehet olvasni, hogy a kifejlesztett „Ohotnyik-B” pótolja majd a Szu-57-es hiányosságait. Az önálló drónként, illetve a Szu-57-es mellé kiegészítő platformként is szánt „Ohotnyik-B” így egy nagy újdonság az Orosz Légi és Kozmikus Erőknél, mely csapásmérésre, felderítésre és elektronikai hadviselésre egyaránt bevethető lesz.

Ezek természetesen még csak az első találgatások, konkrétumokat majd az „Ohotnyik-B” program előrehaladtával tudhatunk csak meg, melynek újabb mérföldköve az első repülése lesz. A napvilágra került fotósorozat - ha tényleg az említett drónt ábrázolja - már bizonyítéka annak, hogy Oroszország (Kínához, Indiához és egyéb európai országokhoz hasonlóan) szintén komolyan gondolkodik az alacsony láthatóságú, csapásmérő drón kifejlesztésében, az Egyesült Államok számára a fent említett programokat is figyelembe véve ez már nem újdonság. A Szuhoj mellett egyébként a MiG iroda is dolgozik saját alacsony észlelhetőségű UCAV programján, melyet Skat/Manta Ray néven emlegetnek, a program jelenlegi státusza azonban még nem ismert.
hunter.jpg

 Forrás: FOTÓK - Drón újdonság Oroszországból (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat