honvedelem.hu
Szingapúr is az F-35-ös mellett dönt?

A szingapúri védelmi minisztérium azt javasolja, hogy a légierő szerezzen be kisebb mennyiséget az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépekből, melyek az értékelés eredményei szerint az elavult F-16C/D legmegfelelőbb helyettesítőjének tekinthetők.

rsaf_f-16.jpgA szingapúri védelmi minisztérium január 18-án közölte ezt a sajtóval, miután befejeződött a Légierő Parancsnokság és a Védelmi Tudományos és Technológiai Ügynökség (DSTA - Defence Science and Technology Agency) által elvégzett műszaki értékelés. Amint az várható volt, az F-16-osok 2030 után nyugdíjba vonulnak és a váltásukra már öt éve elkezdték keresni a legmegfelelőbb típust – ez pedig „nagy valószínűséggel” az F-35 Lightning II-es lenne. Hogy teljesen biztosak legyenek a döntés helyességében, a végleges csere előtt korlátozott számú F-35-össel tesztelnék, megfelel-e a típus Szingapúr speciális igényeinek.

A szingapúri légierő mintegy 20 darab F-16C és 40 darab F-16D Block 52/52+ vadászbombázót tart szolgálatban, ezeket Izrael modernizálta. A „D” változatok az elektronikai harcra lettek „kihegyezve” és a Falconok mellett hadrendben tartanak 40 darab többfeladatú F-15SG-t is (ezek a Strike Eagle-k speciálisan Szingapúr részére fejlesztett változatai).

Jelenleg a szingapúri légierő az F-16C/D-k átfogó korszerűsítését végzi azok működési élettartama közepén (Mid-Life Upgrade), modern fázisrácsvezérelt (feltehetően AN / APG-83) radarral és frissített avionikai készlettel (többfunkciós információelosztó rendszer, Link-16 MIDS-LVT). A korszerűsítési munkák 2016-ban kezdődtek, és várhatóan 2023-ig fejeződnek be.

Hiába a 2030-ig kitolt üzemben tartási idő, a szingapúri politikai vezetés döntése értelmében tíz évvel a váltás előtt el kell kezdeni a következő típus kiválasztását – így úgy tűnik beszereznek pár F-35-öst és a nagyobb tétel megrendelése és megvásárlása előtt alaposan letesztelik őket.
f-35a.jpg

 Forrás: Szingapúr is az F-35-ös mellett dönt? (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat