honvedelem.hu
Újabb Gripen-esély Svájcban?

A kiöregedő svájci Northrop F-5E/F Tiger II flotta leváltása már évek óta napirendi pont Svájcban, érdemi előrelépés azonban még nem történt. A svéd Saab sem adta még fel a reményt, ismét elküldték ajánlatukat a védelmi beszerzésekért felelős svájci irodának.

gripen.jpgA svéd gyártó 30-40 újépítésű Gripen E-t kínál, a svájciak a korábbi tender kudarca után 2018 júliusában kértek ismét ajánlatokat gyártóktól, ráadásul most már nemcsak az F-5-ösök, hanem a szintén rendszerben lévő F/A-18 Hornet flotta is megérett a cserére. A Saab mellett a Eurofighter Typhoon, a Dassault Rafale, a Boeing F/A-18E/F Super Hornet és a Lockheed Martin F-35-öse jöhet szóba Svájcban.

Az előzetes tervek szerint a győztes típus kiválasztására 2020-ban kerülhet sor, a parlamenti jóváhagyás és a szükséges források biztosítása 2022-ben esedékes, az első gépek leszállítása pedig 2025-ben. Svédország várhatóan még idén megkapja a 60 megrendelt Gripen E első példányát, az átadások 2026-ig tartanak majd.

A Gripen E-t korábban már győztesként hirdették ki a svájci tenderen, de a 2014-ben megtartott népszavazás elutasította a beszerzést.Forrás: Újabb Gripen esély Svájcban? (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat