honvedelem.hu
Humanitárius segítségnyújtás katasztrófa idején

Január 23-24-én immár második alkalommal rendezte meg az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ a Humanitárius segítségnyújtás katasztrófa idején konferenciát, együttműködve az amerikai haderő civil ügyekkel foglalkozó csoportjával (Civil Affairs Team, CAT).

c1.jpgA rendezvényen négy nemzet mintegy ötven részvevője között nemcsak katonai, de civil és kormányzati küldöttek is megjelentek. Többek között jelen voltak az Ohio Nemzeti Gárda képviselői, a United States Agency for International Development (USAID), azaz az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala, a lengyel és szlovák civil-katonai együttműködés partnerei. Magyar részről képviseltette magát a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Belügyminisztérium, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

c2.jpgAz előadások során a résztvevők valós példákon keresztül nyertek betekintést abba, hogy milyen eljárási módokat, eszközöket és erőforrásokat használnak a különböző nemzetközi szervezetek katasztrófa esetén. A USAID két szakembere, akik több nemzetközi humanitárius műveletben is részt vettek már, beszámolóikon keresztül ismertették, miként képes együttműködni a civil és a katonai szektor, melyek a nemzetközi szinten bevált eljárási folyamatok, hogyan kezelik és szüntetik meg a konfliktushelyzeteket, milyen társadalmi és gazdasági hatásai vannak a válságoknak.

c3.jpgA konferencia kitűnő platformot teremtett a szervezetek és tagjaik megismeréséhez, valamint a tapasztalatok megosztásához, ami a jövőben remélhetőleg a fokozottabb együttműködéshez, illetve koordinációhoz vezet a részt vevő nemzetek között.

c4.jpgFotó: a szerző felvételeiAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat