honvedelem.hu
Az indiai légierő még vár a vadásztender kiírásával

Az indiai légierő 110 darab vadászrepülőgép beszerzését tervezte 20 milliárd dollár értékben – a kiírással azonban a legfrissebb információk szerint határozatlan ideig várnak még.

indiai.jpgAz India Times értesülése szerint ennek az oka az, hogy Indiában idén választásokat tartanak és a beszerzés volumenére tekintettel a kormány nem akar elköteleződni a leendő kormány nevében. Az előzményekhez tartozik, hogy a már megvásárolt 36 darab Rafale vadászrepülőgép miatt az ellenzék folyamatosan kritizálja a kormányt.

A beszerzési szándékról szóló 2018 áprilisi nyilatkozat után összesen hét vállalat kapott felkérést ajánlattételre, négy kéthajtóműves (a Boeing F/A-18E/F Super Hornet-je, a Dassault Rafale-ja, az Eurofighter és az RSzK MiG-től a MiG-35) és két egyhajtóműves (Gripen E a Saab-tól és a Lockheed Martin F-16 Block 70-ese) után augusztusban hetedikként meghívták a Szuhoj irodát is a Szu-35-össel.

Ezeknek a cégeknek a repülőgépeit vizsgálják az indiai szakemberek különböző szempontok alapján, keresve az indiai légierő számára a legmegfelelőbbet. A katonai szempontok mellett döntő fontosságú a helyi ipar bevonása is a repülőgépek előállításában és szervizelésében. A követelmények között szerepel az a kitétel is, hogy az indiai vállalatoknak legalább 45%-ban kell részesedniük a gyártásból.

Az India Times forrásai azt is elmondták, hogy a 126 közepes többcélú harci repülőgép megvásárlására vonatkozó korábbi kiírástól eltérően a légierő nem tervez aprólékos tesztrepüléseket, amelyek akár két évig is eltarthatnak, ehelyett az egyes paramétereket külön-külön vizsgálnák az adott országban.

A kiszemelt hét típusból hatot egyébként már korábban is volt alkalmuk tesztelni az indiai pilótáknak. Azóta azonban pár típuson hajtottak végre kisebb módosításokat, ez pedig indokolja a helyszínen végzendő újabb teszteket.Forrás: Az Indiai Légierő vár még a vadásztender kiírásával (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat