honvedelem.hu
Benkő Tibor: a migráció veszélyezteti leginkább Európa biztonságát

A migráció veszélyezteti leginkább az európai emberek biztonságát - nyilatkozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy Bukarestben tartják szerdán és csütörtökön az európai védelmi miniszteri találkozót.

mti.jpgA miniszter kifejtette: Európa - és benne Magyarország - biztonságpolitikai szempontból új szakaszba lépett. Európa biztonsága jelentősen romlott és az új típusú biztonsági problémákra nem lehet rutinszerűen reagálni. Európa vezetőinek komolyan kell vennie a kontinens és az európai emberek biztonságát fenyegető veszélyeket, amelyek közül legsúlyosabb a migráció, amely kapcsán mielőbbi irányváltásra van szükség - hangsúlyozta.

Benkő Tibor szerint olyan új kihívások jelentek meg a világban, mint például a terrorizmus, a migráció, vagy a kiber-hadviselés, amelyekre közös válaszokat kell adni biztonságunk megőrzése érdekében. Az európai uniós védelmi miniszterek találkozóján a tervek szerint áttekintik az európai védelmi kezdeményezések, a védelmi képességfejlesztési projektek közötti koherencia, és a katonai műveletekben való alkalmazhatóság kérdéseit. Benkő Tibor kitért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra, amelynek keretében jelentős fejlesztésekkel modernizálják a honvédséget. A biztonság egyik záloga a korszerű eszközökkel rendelkező, felkészült és elkötelezett katonákból álló hadsereg - fogalmazott a tárcavezető.

„A Magyar Honvédség tekintetében ezt a munkát megkezdtük: egy erősebb Magyar Honvédség létrehozásával hozzájárulunk egy erősebb európai védelmi együttműködéshez, ezzel együtt egy szilárd alapokon nyugvó NATO szövetségesi rendszerben vagyunk érdekeltek" - mondta Benkő Tibor.

Fotó: archív (MTI/Szigetváry Zsolt)Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat