honvedelem.hu
Az ország számos pontján meneteltek

Sűrű időszakot zártak a XIX. Doni Hősök Emléktúra résztvevői. A január és február hétvégéin tartó rendezvény legfőbb célja, hogy a túrázok valós teljesítmény felmutatásával tisztelegjenek az 1943-as doni katasztrófa hőseinek emléke előtt. A január 25-27. közötti időszakban három menetszázad is teljesítette kitűzött céljait.

01.jpgA Debrecenből induló, majd pedig Hajdúnánásra megérkező Hajdú menetszázad január 24-26. között teljesítette a számára kijelölt 74 kilométeres távot. A menetszázadban résztvevő száznegyven fős állományát a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium hatvan tanulója, huszonnyolc magyar és egy román katonai hagyományőrző, húsz tartalékos és tizenöt aktív katona, tizenegy, a honvédelmi alapismeretek oktatásában résztvevő diák, valamint első alkalommal a Terrorelhárítási Központ öt munkatársa alkották. Az érintett településeken tartott megemlékezéseit egy eredeti, második világháborús könnyű páncéltörő ágyú díszlövései egészítették ki.

Ugyanezen idő alatt Gyöngyös és Eger végállomások között összesen ötvenegy kilométert menetelt a Lenkey menetszázad. A Heves megyei emléktúrát nyolcvanhárom fő teljesítette, köztük magyar és külföldi tartalékos katonák, KatonaSuli programban résztvevő fiatalok valamint katonai hagyományőrzők.

08.jpgJanuár 26-án Sopron és Sopronbánfalva térségében menetelt az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred Győr-Moson-Sopron megyei zászlóaljának harminckét fős csapata. Az önkéntes területvédelmi tartalékosok huszonnégy kilométert teljesítettek, megemlékezésekkel tisztelegve a doni hősök emléke előtt.

Az elmúlt évek hagyományait követve idén január 26-án is csatlakoztak a Doni Hősök Emléktúra tagjai a Vértesi Erdő ZRT. által szervezett megemlékezéshez, amelyet a vérteskozmai második világháborús emlékkeresztnél tartottak. Az emlékművet – amely az 1945 januárjában, a térségben harcoló magyar katonahősök előtt tiszteleg - még 2013-ban állíttatta a vállalat és az akkori emléktúra résztvevői már felavatásakor is jelen voltak. Azóta is, az erdészet minden évben a Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Szent István Gyalogezred hagyományőrzőinek közreműködésével rendezi meg a megemlékezést.

19.jpgIdén Takács Attila dandártábornok engedélyével az MH 6. Sipos Gyula Önkéntes Területvédelmi Ezred öt fős tartalékos díszraja váltotta ki a díszlövéseket, Jásdi Balázs, a parancsnokság társadalmi kapcsolatok és hadisírgondozó osztály munkatársának vezetésével.

A Doni Hősök Emléktúra főszervezőjétől összegzésül azt is megtudtuk, hogy január 10. óta már összesen négyszáz kilométert tudhatnak maguk mögött a menetszázadok, amely teljesítményt nyolc különböző térségben – körülbelül harminc települést érintve - hajtottak végre. Jásdi Balázs azt is elmondta, hogy január 27-ig bezárólag összesen 535 fő vett részt a rendezvényen, amelyből csaknem százan a Magyar Honvédség tartalékos katonái voltak.

Fotó: a túra résztvevőimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat