honvedelem.hu
Rafale-pilótát vesztett Egyiptom légiereje

Január 28-án, hétfőn repülőgépet és pilótát vesztett az egyiptomi légierő: több külföldi hírportálon is olvasható volt, hogy egy Rafale zuhant le, ezt azonban később cáfolták és pontosították a repülőgép típusát.

rafale.jpgAz elsődleges hírekkel ellentétben (bár még most is lehet olyan felületet találni, ahol a Rafale lezuhanását írják) nem egy újonnan beszerzett Dassault Rafale vadászbombázó, hanem egy K-8E Karakorum kiképzőgép zuhant le eddig ismeretlen okok miatt, pilótája életét vesztette. Azóta már nyilvánosságra hozták, hogy a katasztrófában Egyiptom egyik elsőként kiképzett Rafale pilótája, Mohtady „Cobra” Shazly őrnagy vesztette életét. A katasztrófa napján a francia elnök tett látogatást Egyiptomban, így vélhetően ezért vannak a hír körüli ellentmondások, olyat is lehet olvasni, hogy pont emiatt ferdítik el a hírt a Karakorum lezuhanására. Ha ténylegesen Rafale zuhant le, az jóval nagyobb veszteség a légierő részére.

Kína 1999-től kezdte leszállítani az Egyiptom részére exportált 80 db K-8E Karakorum kiképzőgépet, melyből később további 40 darabot rendeltek: ezeket már Egyiptomban szerelték össze, a légierő részére pedig 2010-ig le is szállították a gépeket. A K-8E Karakorum flotta az El Minya légibázison települ.

A 2015-ben megkötött, 5,9 milliárd dollár értékű szerződés értelmében, Egyiptom 16 darab kétüléses Rafale B-t, valamint 8 együléses Rafale C-t vehet majd át. Az első 3 kétüléses Rafale még 2015. július 21-én érkezett meg Egyiptomba, az első 3 együléses Rafale pedig 2017 áprilisában. A repülőgépek a 203. repülőezred, 34. repülőszázadához kerültek. Az első 6 átadott Rafale még a Franciaország részére készülő példányok közül került ki, az első, mely már konkrétan Egyiptom számára épült 2016 decemberében készült el. Információk szerint már zajlanak a tárgyalások a szerződésben opcióként megjelölt további 12 db Rafale beszerzéséről is.Forrás: Rafale pilótát vesztett Egyiptom légiereje (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat