honvedelem.hu
Korszerűsítés előtt a lengyel Mi-24-es flotta?

A magyar Mi-24-esek nagyjavíttatásának híre a nemzetközi sajtót is bejárta, most pedig már Lengyelországból érkeznek hasonló hírek: hazánk után a lengyelek is ideiglenes megoldásnak szánnák a Hind-ek modernizációját, addig, amíg az új helikopterek meg nem érkeznek.

mi24.jpgA lengyel haderő már 2018-ban is kereste a lehetőséget arra, hogy mely cég végezhetné el a Mi-24-esek korszerűsítését. Ebben most úgy tűnik, előrelépés várható, ráadásul nemzetközi tender keretein belül pályáztatnák meg az érdeklődő cégeket a 2019. július és szeptember közti időszakban. A beérkező pályázatok közül a lengyel kormány választja majd ki a győztest.

Felmerül a kérdés persze, hogy miért nem lehet ezt országon belül elvégeztetni, hiszen megvan rá a kapacitás, ráadásul a Wojskowe Zakłady Lotnicze S.A. cég korábban már dolgozott a lengyel haderő Mi-24-esein. Vélhetően hamarosan kiderül, hogy a lengyel cég megpályázza-e a tendert. A haderő korábban kb. 50 Mi-24-est üzemeltetett, de ennek már csak közel fele van bevethető állapotban, a harci helikopterek két légibázisról üzemelnek (Inowroclaw/Latkowo és Pruszcz Gdañski). Arról egyelőre nincs információ, hogy hány helikoptert érinthet a korszerűsítés, de a bejelentés „limitált” mennyiséget említ, addig szeretnék kitolni a forgószárnyasok üzemidejét, amíg az új harci helikopterek meg nem érkeznek.

Lengyelország a Kruk (Raven) program keretein belül szerezne be új harci helikoptereket, igaz sok új információ, fejlemény nem tudható erről a programról. Korábbi közlemények szerint 2022 előtt nem várható ebben a kategóriában új helikopterek megjelenése Lengyelországban.
mi-24_polish.jpg

 Forrás: Korszerűsítés előtt a lengyel Mi-24-es flotta? (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat