honvedelem.hu
Tényként közölt helikopterbeszerzés Lengyelországban

Lengyelország gyakran a repülős hírek szereplője különböző kategóriájú helikopterek elhúzódó/törölt tendereivel, beszerzéseivel. A napokban már egy lezárult vásárlás hírét tették közzé: Sikorsky S-70i Black Hawk-okat szereztek be a különleges erők számára.

uh-60.jpgEz már egy tényként közölt beszerzés volt, a négy Sikorsky S-70i Black Hawk-ot nyilvános versenyeztetés nélkül vásárolta meg Varsó, tendert nem hirdettek meg rá, ami akár fel is bőszítheti azon gyártókat, akik erre a beszerzésre esélyes pályázatot nyújthattak volna be. A négy forgószárnyasra vonatkozó rendelést a Sikorsky lengyel leányvállalata, a PZL Mielec teljesítheti: a védelmi miniszter, Mariusz Blaszczak bejelentése szerint a kormánynak egy igen kedvező árat sikerült kialkudni a helikopterek kapcsán, ami igazi siker, ráadásul a PZL Mielec gyárnak is munkát adnak, ez lesz a gyár és a lengyel hadsereg együttműködésének első fontos állomása.

A PZL Mielec korábban már leszállított két S-70i-t a lengyel rendőrség részére, a védelmi miniszter azt is hozzátette, hogy a mostani beszerzés is hasonló darabáron történt, mint anno a rendőrség helikoptereinél. A 185 millió dolláros szerződés a négy forgószárnyas leszállítása mellett kiterjed a kiképzésre és a logisztikai támogatásra is, a négy S-70i átadása már idén befejeződhet.

black-hawk.jpgA mostani beszerzés egy újabb csavar Lengyelország azon szándékában, mely szerint új helikoptereket szerezne be hadereje számára: az újrainduló, majd törölt tenderek után 2015-ben kihirdették győztesként az Airbus Helicopters H225M típust, melyből 50 db-ot szereztek volna be a kiöregedő Mi-8/Mi-17-esek leváltására, üzlet azonban nem lett belőle, kormányváltás és több vitás pont miatt miatt törölték a H225M-ek beszerzését.Forrás: Tényként közölt helikopterbeszerzés Lengyelországban (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat