honvedelem.hu
Egységben az erő

Tíz nemzet harminc képviselője egyeztetett február 6-án, szerdán a NATO-n belül alakuló, gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról. A fővárosi konferencia házigazdája a Magyar Honvédség volt.

tot_0229.jpgMás nemzetek mellett Csehország, Finnország, Lengyelország, Németország, Magyarország és Szlovákia légierejének képviselői vettek részt a Multinational Air Group-ot (MAG) bemutató konferencián. Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője a rendezvényen elmondta, a megváltozott biztonsági helyzet arra késztette a szövetséget, hogy úgynevezett többnemzeti gyorsreagálású csoportokat hozzon létre; ezeknek része a légierő is. A német vezetéssel megalakuló csoport várhatóan 2026-ra éri el a teljes készenlétet.

tot_0193.jpgA MAG-rendszerben kiemelt szerep jut a kooperációnak, így természetes az információk cseréjére, és lehetőség lesz például a közös légiszállító képesség kialakítására. Ugyanakkor a hangsúly – ahogy a csoport neve is mutatja – a gyors reagáláson lesz. A csoportok gyakorlatokat is tartanak, s ezeken a magyar légierő a Gripen vadászgépekkel vesz részt; a tervek szerint a jövőben a légvédelmi rakétaegységeket is bevonhatják ezekbe a kiképzésekbe.

tot_0202.jpgIngo Gerhartz altábornagy, a német légierő parancsnoka megnyitóbeszédében elmondta, a NATO-t érő biztonsági kihívások világosan kijelölik a szervezet útját, s ezért van szükség a gyorsreagálású egységek létrehozására. Mint a konferencián elhangzott, a MAG nemcsak a gyors bevethetősége miatt fontos, hanem a különböző nemzeteknek és katonai képességeknek köszönhetően egyfajta „szerszámosláda” is, amellyel minden felmerülő problémára meg lehet adni a megfelelő választ.

tot_0221.jpgBár a konferenciához élesen nem kapcsolódik, de érdemes megjegyezni, hogy a magyar és a német légierő február 5-én, kedden együttműködési megállapodást kötött. A megállapodást Kilián Nándor dandártábornok és Ingo Gerhartz altábornagy írták alá a fővárosban. A dokumentum aláírásakor Kilián Nándor dandártábornok elmondta: a kapcsolat nem most kezdődött a német légierővel, de szeretnék ezt tovább erősíteni, és új szintre emelni.

tot_0180.jpgFotó: Tóth Lászlómagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat