honvedelem.hu
Tudásuk pótolhatatlan
Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák

„Önök Magyarország szeme és füle a levegőben” - fogalmazott a rádiótechnikai csapatok napja alkalmából írt köszöntőlevelében Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

01.jpgA fegyvernem több, mint hét évtizedes történetéről emlékeztek meg az MH 54. Veszprém Radar Ezrednél február 6-án, szerdán a Városi Művelődési Központban. A felolvasott köszöntőben a honvédelmi tárca vezetése elismerését fejezte ki a rádiótechnikai szolgálatot teljesítő katonák lelkiismeretes szakmai munkájáért. „A Magyar Honvédségen belül ez a fegyvernem egyedülálló, az önök szakértelme speciális, tudásuk pedig pótolhatatlan. A hét minden napján, a nap huszonnégy órájában önök biztosítják hazánk légtér-szuverenitását, tulajdonképpen önök Magyarország szeme és füle a levegőben” - olvasható a levélben.

Az alakulat fegyvernemi napja egy világhírű magyar tudományos felfedezéshez és Bay Zoltán fizikus nevéhez fűződik, aki a Hold-radar kísérlet magyarországi megvalósítója. A tudósok Bay Zoltán vezetésével az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. laboratóriumában kezdték el azt a kísérletet, amelynek eredményeképpen radarvisszhangot észleltek a Holdról. Így először mérték meg nagy pontossággal a Föld és a Hold távolságát. A tudományos kísérletük eredményét, pontosan 73 évvel ezelőtt, 1946. február 6-án jelentették be.

05.jpgA rádiótechnikai csapatok napja alkalmából rendezett állománygyűlésen Zentai László ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte a résztvevőket, ezt követően Fekete László nyugállományú ezredes mondta el ünnepi gondolatait. „Elődeink példamutatása és az elért nagyszerű eredmények mind arra ösztönöznek bennünket, hogy az előttünk tornyosuló kihívásokra továbbra is méltó választ adjunk. Ezek vagyunk mi, lokátorosok, akikre fokozottan vonatkozik: a haza minden előtt” - hangzott el a rendezvényen.

Az ünnepségen Zentai László ezredes adott át elismeréseket a kiválóan teljesítő katonáknak, majd a Honvéd Együttes műsora zárta a rendezvényt.

Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák
Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák / 01.jpg Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák / 02.jpg Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák / 03.jpg Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák / 04.jpg
Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák / 05.jpg Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák / 06.jpg Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák / 07.jpg Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák / 08.jpg
Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák / 09.jpg Fegyvernemi napjukat ünnepelték a veszprémi katonák / 10.jpg
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat