honvedelem.hu
A V4 országok katonaorvosai találkoztak

Idén első alkalommal rendezték meg a V4 országok egészségügyi szolgálatainak katonaorvosi konferenciáját Szlovákiában, február 4-6 között.

k1.jpgElső alkalommal rendezték meg a V4 országok egészségügyi szolgálatainak katonaorvosi konferenciáját, a V4 egészségügyi főnöki éves találkozó keretein belül. A VIMIMED (Visegrad Military Medical Conference) elnevezésű rendezvényen a magyar, a lengyel, a szlovák és a cseh katonaorvosok vettek részt, amelyet – a szlovák elnökség okán – Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulas), a szlovák hadtudományi akadémián tartottak.

A Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatát - dr. Kopcsó István orvos dandártábornok vezetésével - 14 tagú delegáció képviselte.

A résztvevők az első napon plenáris ülésen előadásokat hallgattak meg az egyes országok katona-egészségügyének felépítéséről, újdonságairól, illetve a közelmúltban tapasztalt kihívásairól.

k2.jpgA küldöttek a következő két napon hat munkacsoportban dolgoztak; az előadások mellett az aktuálisan megoldandó feladatokat is megbeszélték.

Következtetésként minden résztvevő egyetértett abban, hogy az országok közötti eddigi együttműködést még szorosabbra kell fűzni, ezáltal a szakmai kihívásokra egységes megoldásokat találni, illetve - ahol lehetséges -  egységes V4 álláspontot képviselni, ezáltal biztosítva a közös katonai hadgyakorlatok, illetve harccsoportok egészségügyi biztosításának hatékonyságát.

A felek megegyeztek abban is, hogy a konferenciát minden évben a V4 soros elnöki tisztjét betöltő ország katona-egészségügyi szolgálata rendezi meg, jövő évben Csehországban találkoznak a szakértők.
k3.jpg

 Forrás: A V4 országok katona-orvosai találkoztak (www.honvedkorhaz.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat