honvedelem.hu
Nemzetközi első világháborús megemlékezést terveznek Olaszországban

Egy közös, első világháborús megemlékezésről egyeztetett a napokban Budapesten dr. Horváth Csaba ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese, dr. Dirk Reitz, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség első világháborús megemlékezésekért felelős munkatársa, valamint Alexander Barthou, az Osztrák Fekete Kereszt hadisírgondozó szervezet főtitkára.

o1.jpgAz olaszországi Pordoi-hágónál található első világháborús emlékhelyen augusztus 24-én német-magyar-osztrák-olasz együttműködésben nemzetközi megemlékezést rendeznek, az ott eltemetett 8128 ismeretlen osztrák–magyar és 454 német katona, valamint a dél-tiroli hadszíntéren elesett katonák emlékére. Az egykori hegyi harcok helyszínén, a hágótól gyalogosan is elérhető 2239 méter magasan létesített emlékhelyen 849, a második világháborúban elesett német katona sírhelye is megtalálható.

o2.jpgA három hadisírgondozásért felelős szervezet magas szintű állami képviselők, hagyományőrző szervezetek és hozzátartozók részvételére számít. Az eseményen a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség világháborús eseményeket bemutató új kiállítását is megnyitják majd.

o3.jpgo4.jpgFotó: Illés András és internetAktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat