honvedelem.hu
Dél-koreai elnök: a következő Trump-Kim csúcstalálkozó fordulópont lesz

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető következő, második csúcstalálkozója fordulópont lesz a Koreai-félsziget atommentesítése és békéje szempontjából – mondta Mun Dzse In dél-koreai elnök február 11-én, hétfőn Szöulban.

„A csúcstalálkozó fordulópont lesz, amely pontosan rögzített és kézzelfogható szintre emeli a már megállapított alapelveket, köztük a Koreai-félsziget atommentesítését, az új amerikai-észak-koreai kapcsolatokat és a békefolyamatot” – hangsúlyozta Mun. A február 27-28-án a vietnami fővárosban, Hanoiban megrendezendő diplomáciai esemény egyben lehetőség lesz a két Korea kapcsolatának szorosabbra fűzésére – vélekedett.

A két Korea vezetői tavaly áprilisban, májusban és szeptemberben is tárgyaltak egymással. Kim és Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol egy sor vitás kérdésben – köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében – született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem válaszolt a feszültség elsimítását célzó észak-koreai gesztusokra.

Mun megjegyezte, hogy továbbra is sokan kételkednek az atommentesítés sikerében. „Nincsenek kevesen azok, akik az összeütközés és a konfliktus korszakának folytatódását kívánják” – hangsúlyozta. „De Dél-Korea, Észak-Korea és az Egyesült Államok vezetői azért járják megingathatatlanul a béke útját, mert mélyen hiszik, hogy a történelmünknek ebbe az irányba kell haladnia” – fűzte hozzá.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat