honvedelem.hu
Tatai katonák a hóban

A téli sportok szerelmeseit nem mindennapi látvány fogadta február elején a Mátrában található sípályák környékén: hótalpakon menetelő és sílécen sikló katonákkal találkozhattak a Kékestetőn járók.

2019_02_06_hegyi_kikepzes_2lovz_002.jpgAz MH 25. Klapka György Lövészdandár 2. lövészzászlóaljának felderítőszakasza, valamint az 1. lövészszázad katonái vettek részt a téli kiképzési foglalkozáson, amelynek részeként felderítő szak- és hegyi kiképzést hajtottak végre. Mégpedig ideális helyszínen, a Mátraházán található Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központban és annak környékén.

A többnapos kiképzési foglalkozáson nem volt idő unatkozni: feszített tempóban sajátíthatták el a résztvevők előbb elméletben, majd ezt követően a gyakorlatban is a kötél- és hevederkezelés, az önbiztosítás, a társbiztosítás és az ereszkedés alapjait. A feladat végrehajtása ideális körülmények közt sem mondható egyszerűnek vagy veszélytelennek, most pedig a katonáknak a fagyos, havas környezettel is meg kellett birkózniuk.

2019_02_06_hegyi_kikepzes_2lovz_004.jpgPihenésre nem sok idő maradt egy-egy feladat között: amint vége volt az ereszkedés gyakorlásának, következtek a járőrfeladatok. A zászlóalj katonái – a terepviszonyoknak megfelelően – bakancsos-hótalpas menetben hajtották végre a felderítési feladatokat különböző időjárási és terepviszonyok között. A napi 10-12 órás foglalkozások alatt a katonák megtapasztalták, hogy a terep, az időjárás, a különböző napszakok milyen hatással vannak a felderítési feladatok minőségi végrehajtására. A gyakorlati foglalkozások során többek között készségszintre emelték a felderítés alapjait nappal és éjjel, a menetek tervezését, végrehajtását GPS-szel és anélkül, illetve a sebesültszállítást.

A fegyelemre és a koncentrációra nagy szükség volt az időnként zord és barátságtalan időjárási és domborzati viszonyok között. A kezdeti lelkesedést az elszántság váltotta fel a harmadik nap végére, a katonák fegyelmezetten, minden mozdulatukra odafigyelve hajtották végre a feladatokat. Feladat volt bőven, a téli és hegyi körülmények közötti ereszkedés vagy a hosszú távú menetgyakorlat éppúgy része volt a mátraházi kiképzésnek, mint az alpesi sízés alapjainak elsajátítása.

2019_02_06_hegyi_kikepzes_2lovz_005.jpgFotó: 2. lövészzászlóaljKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Téli kiképzési foglalkozás a Mátrában
Téli kiképzési foglalkozás a Mátrában  / 1 Téli kiképzési foglalkozás a Mátrában  / 2 Téli kiképzési foglalkozás a Mátrában  / 3 Téli kiképzési foglalkozás a Mátrában  / 4
Téli kiképzési foglalkozás a Mátrában  / 5 Téli kiképzési foglalkozás a Mátrában  / 6 Téli kiképzési foglalkozás a Mátrában  / 7 Téli kiképzési foglalkozás a Mátrában  / 8
Aktuális videók
2019. június 18. 20:53
Tobruq Legacy 2019
2019. június 18. 15:56
Borsody árvái
2019. június 18. 11:44
Mintegy 700 külföldi és magyar katona bizonyított a Black Swan gyakorlaton
2019. június 15. 13:30
Tanévzáró a Kratochvilban
2019. június 14. 21:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat