honvedelem.hu
Négy szövetséges és egy partnernemzet hozza létre a különleges erők regionális parancsnokságát

Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia védelmi miniszterei február 13-án, szerdán - a NATO brüsszeli védelmi miniszteri találkozójának margóján - szándéknyilatkozatot írtak alá egy regionális különleges műveleti komponensparancsokság (Regional Special Operations Component Command, R-SOCC) létrehozásáról. A NATO védelmi minisztereinek találkozóját követően Ausztria partnernemzetként fogja aláírni a szándéknyilatkozatot. Ezzel a kezdeményezés a NATO-szövetségesek és a partnerek közti szoros együttműködés újabb példájává válik.

Magyarország vezetésével a négy európai szövetséges és Ausztria mint partnernemzet együtt fognak dolgozni egy kisebb összhaderőnemi műveletekben való részvételre alkalmas R-SOCC létrehozásán, s az így létrejövő parancsnokság jelentős mértékben növeli majd az öt ország képességeit különleges erőik hatékony alkalmazása terén. Az R-SOCC nem állandó struktúrája képessé teszi a résztvevőket arra, hogy saját hozzájárulásaikat külön használják, miközben részesülnek a műveleti alkalmazás érdekében aktivált, integrált R-SOCC struktúra előnyeiből.

01.jpg

Rose Gottemoeller NATO-főtitkárhelyettes elismerően szólt a kezdeményezésről, és kijelentette, hogy az „jelentős előrelépésnek számít a térségbeli különleges műveleti erők képességerősítése vonatkozásában, valamint egy teljesen integrált, többnemzeti regionális vezetési elem felé.”

Az új többnemzeti parancsnokságot a NATO-szabványoknak megfelelően hozzák majd létre, a NATO Monsban (Belgium) települt különleges műveleti parancsnoksága (Special Operations Headquarters) szakértelmére támaszkodva. Elsősorban NATO- és EU-műveletek céljaira szánják, de a parancsnokság részt tud majd venni más vezetésű többoldalú missziókban, gyakorlatokon, illetve kiképzési eseményeken is.

02.jpg

Fordította: Eszes Boldizsár
Fotó: nato.intForrás: Four Allies and one partner will create a regional Special Forces command (www.nato.int)
Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat