honvedelem.hu
A jövő vadásztengeralattjárója?

Az amerikai haditengerészet 43 millió dollárért rendelt négy darab, Orca XLUUV távolról irányítható, magas autonómiával rendelkező víz alatti járművet a Boeing-tól.

A kifejezetten nagy méretű, 15,54 méter hosszú, nem is annyira mini tengeralattjárók a gyártó szerint akár 12 ezer kilométert is meg tudnak tenni a víz alatt, utántöltés nélkül. A tervek szerint a haditengerészet egy olyan, többfeladatú járművet fejlesztene ki, mely a hagyományos, nukleáris meghajtású vadásztengeralattjárók helyett tudna majd használni a tengerek, óceánok ellenőrzésére.

Az Orca XLUUV alapját a diesel-elektromos meghajtású Echo Voyager jelenti. A továbbfejlesztett Orca azonban alkalmas lesz hajók és tengeralattjárók elleni, illetve elektromos hadviselésre, illetve szárazföldi célpontok elleni hadviselésre – legalábbis a megrendelő igényei szerint. Emlékezetes, hogy 2017 októberben a haditengerészet két vállalatnak is megbízást adott autonóm víz alatti, harci feladatokra is alkalmas járművek kifejlesztésére. A Lockheed Martin 43,2 millió dollárt kapott az Autonomous Underwater Vehicle rendszeréhez, míg a Boeing-nak 42,3 millió jutott az Orca-ra.

orca_01.jpg

 magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat