honvedelem.hu
Brit Watchkeeper-flotta: harcra készen

Hivatalosan is elérte a teljes műveleti képességet a brit hadsereg Watchkeeper WK450 taktikai távolról irányított felderítő repülőgép-flottája. Igaz, nem most: még tavaly november 30-án sikerült elérni ezt az állapotot, de a brit védelmi minisztérium nem kívánta nagydobra verni ezt.

A Jane’s kérdésére a hadsereg szóvivője csak annyit közölt, hogy a Watchkeeper még 2018 végén valóban elérte a teljes műveleti képességet és a királyi tüzérség 47. ezrede készen áll arra, hogy két üteggel a világon bárhol műveleteket hajtson végre. Másik két ütege pedig kiképzési feladatokat hajt végre a rendszerrel Boscombe Down repülőterén, szükség esetén felváltva a műveletekben dolgozó két üteget.

Az elektrooptikai és szintetikus apertúrájú, mozgó célpontokat is felderíteni, majd követni képes radarrendszerrel is felszerelt Watchkeeper-ekből 54 darabot állít hadrendbe a hadsereg: ebből 30 kerül az alakulatokhoz, 24 pedig raktárban várja majd a feladatokat, az esetleges veszteségeket, illetve a javítások miatt kieső eszközöket pótolva.

watchkeeper_01.jpg

 magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat