honvedelem.hu
Irány Bosznia-Hercegovina!

Ünnepélyes körülmények között búcsúztatták el az MH EUFOR Kontingens 23. váltását az MH Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában, Győrött, február 14-én, csütörtökön.

A kibocsátó ünnepségen Könczöl Ferenc ezredes, a győri ezred parancsnoka beszédében kiemelte: a kiutazó katonák az alapos felkészülést követően alkalmasak arra, hogy tovább öregbítsék hazánk, és a magyar katona jó hírnevét. „Bosznia-Hercegovinában jó ideje nemzetközi erők óvják a kialakult törékeny békét és ma már viszonylagos nyugalom honol. Azonban nem dőlhetünk hátra, mert - ahogy mondani szokták - a felszín alatt izzik a parázs. A Balkán stabilitása hazánknak is elemi érdeke. A Magyar Honvédség több mint 160 katonával a harmadik legnagyobb hozzájáruló az EUFOR kötelékéhez" – fogalmazott a parancsnok.

cikk_01.jpg

Hozzátette: a Bosznia-Hercegovinában szolgáló MH EUFOR Kontingens 23. váltása – immár hatodik alkalommal - alapvetően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épül, és a kontingens felkészítéséért is a győri alakulat felelt. A missziós feladatban érintett katonák két fázisból álló kiképzése novemberben vette kezdetét az egyéni és központi szakfelkészítéssel, mely során a résztvevők a konkrét beosztásaikhoz kapcsolódó tudásanyagot sajátították el, illetve frissítették fel. Ezt követően pedig kötelék kiképzésen vettek részt a külszolgálatra készülők, ami főként összekovácsolási gyakorlatokban és éleslövészetekkel egybekötött harcászati gyakorlatokban testesült meg. E több hónapos, intenzív időszak végére tett pontot a január 22-24. között megrendezett három napos zárógyakorlat, mely során a valóságot megközelítő komplex szituációkban kellett számot adnia az érintett állománynak a kontingens műveleti képességeiről.

cikk_02.jpg

Az EUFOR ALTHEA misszió feladatrendszerének megfelelően, a kontingens 2019 márciusában kezdi egy éves szolgálatát. A közel 150 fős állomány – a 30 fős „Fogadást Biztosító Részleg" tagjaitól eltekintve – viszont csak szeptemberben utazik Szarajevóba. A magyar kontingens márciustól a műveletek tartalék ereje lesz, úgynevezett „Köztes Tartalék Század" feladatot fog ellátni hat hónapon át, majd szeptemberben települ a műveleti területre egy újabb fél évre.

A kiutazó állomány sikeres feladatteljesítéséhez Oláh Emil ezredes, a 23. váltás protestáns tábori lelkésze kérte az égiek áldását.

Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Irány Bosznia-Hercegovina!
Kapcsolódó galéria
Az MH EUFOR Kontingens 23. váltásának kibocsátó ünnepsége
Az MH EUFOR Kontingens 23. váltásának kibocsátó ünnepsége  / 01.jpg Az MH EUFOR Kontingens 23. váltásának kibocsátó ünnepsége  / 02.jpg Az MH EUFOR Kontingens 23. váltásának kibocsátó ünnepsége  / 03.jpg Az MH EUFOR Kontingens 23. váltásának kibocsátó ünnepsége  / 04.jpg
Az MH EUFOR Kontingens 23. váltásának kibocsátó ünnepsége  / 05.jpg Az MH EUFOR Kontingens 23. váltásának kibocsátó ünnepsége  / 06.jpg Az MH EUFOR Kontingens 23. váltásának kibocsátó ünnepsége  / 07.jpg Az MH EUFOR Kontingens 23. váltásának kibocsátó ünnepsége  / 08.jpg
Az MH EUFOR Kontingens 23. váltásának kibocsátó ünnepsége  / 09.jpg
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat