honvedelem.hu
Éjszakai lövészet Székesfehérváron

Ezredszintű éjszakai lövészetet tartott a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred az elmúlt napokban.

ej1.jpgA székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Megért István alezredes, törzsfőnök vezetésével végrehajtotta az év első ezredszintű lőgyakorlatát a Várpalota közelében található Berki Ferenc lőtéren február 13-14-én.

A katonáknak az 1. számú pisztoly, és gépkarabély lőgyakorlat során, szabadon választott tüzelési testhelyzetet felvéve, – a közeledő ellenséget szimbolizáló – a szakutasításban meghatározott célalakokat kellett leküzdeniük éjszaka, rossz látási viszonyok között.

ej2.jpgAz éjszakai lövészet során a legfontosabb tényező az volt, hogy mindenki magas szinten elsajátítsa a fegyverkezelést, hiszen minden körülmények között tudni kell helytállni, legyen az nappal, éjszaka, vagy bármilyen váratlan helyzet. A katonák a különböző részfoglalkozásokon megtanulták a monokuláris éjszakai figyelőműszer használatát, az éjszakai tájékozódást, illetve az éjszakai harcászat sajátosságait.

A törzsfőnök elmondta: „A jövőben az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektetünk a rendszeres kiképzésre, és igyekszünk a foglalkozásokat minél érdekesebbé, tartalmasabbá tenni. A katonák nemcsak a gyalogsági- és speciális fegyverek kezelését gyakorolják majd, de a harcászati kiképzésben is új elemeket vezetünk be.”

Az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, a lövészetet sikeresen és balesetmentesen teljesítette a közel 350 fős állomány. Az alezredes köszönetet mondott a végrehajtó és a kiszolgáló állománynak a sikeres és eredményes munkáért.

ej3.jpgFotó: a szerző felvételeimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat