honvedelem.hu
Új korszakba lépett a terrorizmus

Egyre nehezebb harcolni a terrorizmus ellen hagyományos eszközökkel: a merényletek mind „olcsóbbak”, az elkövetők magányosan csapnak le, s sokszor nem használnak sem robbanószert, sem lőfegyvert – mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője február 18-án, hétfőn a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ előadássorozatán.

tot_2363.jpgAz osztályvezető A TEK megalakulásához vezető út című előadásában elmondta, a terrorizmusnak hosszú története van Magyarországon is, s csak 1989 és 2010 között 20 robbantással, vagy Molotov-koktéllal elkövetett merénylet történt az országban. A magyar bűnüldözésben az 1990-es évek elejére vált külön szakterületté a terrorizmus kezelése, igaz egészen 2010-ig (amikor megalakult a TEK) hat különböző fegyveres szervezet foglalkozott az ilyen ügyekkel. A feladat egyetlen ügygazdához rendelése azért is volt jó ötlet, mert ekkorra a terrorizmus kezeléséhez nemzetközi együttműködésre volt szükség, s az információcserét ez a lépés jelentősen egyszerűsítette. Azóta is nagy hangsúlyt fektetnek erre, sőt közös kiképzéseket tartanak, hasonló taktikát és felszerelést alkalmaznak a különböző nemzetek terrorelhárítási szakemberei. 

tot_2418.jpgA felkészültségre és a legmodernebb felszerelésekre szükség is van hiszen napjainkra a merényletek elleni védekezés mind nehezebbé vált. Ugyanis a terrorizmust „olcsósították”, s mostanra egyetlen célja a félelemkeltés lett, s mivel hiányzik a politikai motiváció, csak a pusztítás maradt. Ugyanakkor egyre egyszerűbb eszközökkel követik el a merényleteket: egy késsel, vagy egy teherautóval a magányos elkövető is sokakat képes megsebesíteni, vagy megölni. A 2001. szeptember 11-i New York-i merényletet a becslések szerint 500 ezer dollárból hajtották végre, miközben a mai támadások nagyobb része semmibe sem kerül. Jellemző az is, hogy egy időben több helyszínen csapnak le, ami szintén nehezíti a védekezést és növeli az áldozatok számát. Ráadásul válogatás nélkül, ártatlanokat célba véve támadnak, és lehetetlen tárgyalni velük, vagy meggyőzni őket.

Jasenszky Nándor a szervezetről azt közölte, a TEK a nevében szereplő feladaton kívül személyvédelemmel is foglalkozik, delegációkat véd, útvonalakat és kiemelt rendezvényeket biztosít. A soraikba csak szigorú felvételi eljárás után fogadnak be új tagokat: három-négy év aktív fegyveres szolgálat után lehet jelentkezni, majd egy egyhetes kiválasztási eljárást követően még hónapokig tartó tesztidőszak következik. A körülbelül 300 jelentkezőből 20 ember felel meg a Belügyminisztérium alá tartozó szervezetnek. A főosztályvezető szerint munkájukat leginkább az segíthetné, ha az emberekben tudatosodna a veszély, s tisztában lennének azzal is, hogy milyen válaszokat kell adni, ha baj van, vagyis megfelelően kell működnie a társadalmi jelzőrendszernek, s az embereket fel kell készíteni a krízishelyzetre.

tot_2377.jpgFotó: Tóth Lászlómagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat