honvedelem.hu
Akadályok elhárítva

Robbantási foglalkozást tartottak az akadályelhárító rajok felkészítése keretében az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred hékédi gyakorlóterén.

08.jpgA műszaki alegységek felkészítésének nélkülözhetetlen része az átjárónyitás, amellyel a harcoló alegységek mozgását támogatják. Ennek legegyszerűbb módszerét, a robbantást gyakorolták az alakulat katonái, akiknek ugyan nem kellett részletesen elmagyarázni az időzített gyújtózsinór vágásának technikáját, azonban a foglalkozáson ugyanúgy végig kellett venniük a robbantás minden egyes elemét, mint az újonc katonáknak.

A feladatsort a megfelelő hosszúságú időzített gyújtózsinór vágásával kezdték, majd szerelt gyutacsot készítettek, mint mindig, hiszen ez minden egyes robbantási felkészítés alfája és omegája. A szerelt töltetes robbantáshoz először 75 grammos TNT préstestet használtak, majd 400 grammos préstestekkel párhuzamos hálózatot készítettek. Végül nem elektromos hálózatot is összeállítottak, amellyel minden előírt feladatot sikeresen végrehajtva zárták a napot.

09.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Robbantási foglalkozás a hékédi gyakorlótéren
Robbantási foglalkozás a hékédi gyakorlótéren / 01.jpg Robbantási foglalkozás a hékédi gyakorlótéren / 02.jpg Robbantási foglalkozás a hékédi gyakorlótéren / 03.jpg Robbantási foglalkozás a hékédi gyakorlótéren / 04.jpg
Robbantási foglalkozás a hékédi gyakorlótéren / 05.jpg Robbantási foglalkozás a hékédi gyakorlótéren / 06.jpg Robbantási foglalkozás a hékédi gyakorlótéren / 07.jpg Robbantási foglalkozás a hékédi gyakorlótéren / 08.jpg
Robbantási foglalkozás a hékédi gyakorlótéren / 09.jpg Robbantási foglalkozás a hékédi gyakorlótéren / 10.jpg
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat