honvedelem.hu
Afganisztán, Kabul, 2019. február: lezárult egy fejezet

Jelentős és tapasztalatokban gazdag időszak végéhez ért az afganisztáni magyar helikopteres mentorálás: a nemzetközi légi kiképzőcsoport állománya közös ünnepséggel és a század zászlójának bevonásával zárta le az elmúlt időszakot.

a1.jpgMagyarország részéről az afgán helikopteres felkészítés még 2010 májusában kezdődött, amikor az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Mi-24-es oktatói Kabulba érkeztek azzal a céllal, hogy kiképzési repülések során készítsék fel afgán kollégáikat a feladatok nyugati standardoknak megfelelő végrehajtására. Az MH Légi Kiképzés-támogató Csoport (Air Mentor Team, AMT) négyhónapos missziókra érkező hajózói és műszaki kollégáik 2010 és 2013 között kilenc váltásban, 1005 felszállással 680 órát töltöttek a levegőben.

Az AMT sikerein felbuzdulva a koalíciós partnerek az afgán Mi-17-es szállítóhelikopterek hajózóinak felkészítésében is kérték a magyarok szakmai hozzáértését.

a2.jpg A képzés három helyszínen, Shindandban magyar, olasz, amerikai, Mazar-E Sharifban horvát, valamint Kabulban cseh és szlovák Mi-17 hajózó- és műszaki oktatók bevonásával kezdődött. A magyar szállítóhelikopteres mentorálás Shindandban kapott jelentős szerepet, ahol Légi Tanácsadó Csoport (Air Advisory Team, AAT) néven indult meg a képzés: ez - szintén kilenc váltásban - 2011 és 2014 között 4270 alkalommal szállt fel, hogy aztán 827 repült órával 45 gépszemélyzetet képezzen ki.

A 2015. januárban Kabulban megalakított 311-es századot (Air Expeditionary Advisory Squadron, AEAS ) magyar, amerikai, horvát, cseh és szlovák mentorokból hozták létre azzal a céllal, hogy az afgán helikopteres társadalom - a Shindandban, Mazar-E-Sharifban, és Kabulban korábban sikeresen lezárult hajózó és műszaki képzés után - újabb szintre léphessen. Az afgán katonai felső vezetés a már kiképzett és a végrehajtó századokhoz kikerülő hajózók részére a szárazföldi csapatok hathatósabb támogatása érdekében ugyanis új képességek kialakítását tervezte: az UB-32 blokkokból kilőhető, nem irányított Sz-5 és Sz-8 típusú 57 mm-es rakétákkal, illetve az UB blokkok konzoljaira szerelhető GSH-23 gépágyúval történő lövészet készségszintű elsajátítását, valamint az afgán hajózók éjjellátó képességének létrehozását célozta meg. E képességek kialakítását az afgán légierőben rendszeresített MI-35 típusú harci helikopterek számának drasztikus csökkenése, illetve az Afgán Különleges Erők éjszakai bevethetőségének igénye tette szükségessé.

a3.jpgA tény, hogy az afgán katonai vezetés továbbra is a korábbi mentor-országokat kérte fel, azt igazolta, hogy a magyar, amerikai, horvát és cseh katonák korábbi években elvégzett munkája komoly elismerést váltott ki az afgán politikai és katonai elit részéről.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hajózó és műszaki állományából kikerülő légi mentorok a koalíciós partnerekkel közösen több mint 500 fő hajózót, köztük helikopter gépparancsnokokat, másodpilótákat, fedélzeti technikusokat és ajtólövészeket képeztek ki 2019. februárig.

a4.jpgA Hamid Karzai Kabul Nemzetközi Repülőtér közelében elhelyezkedő lőtérre Afganisztán különböző bázisairől érkeztek hajózók, itt ugyanis tökéletes lehetőség nyílt lövészetekre, illetve éjjellátó berendezéssel történő kiképzésekre, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz például, hogy az utánpótlást szállító forgószárnyas géppár biztonságosan leszállhasson egy Afganisztán magas hegyei között, közúton nehezen megközelíthető helikopter-leszállóhelyre.

Mára az afgán helikopter századok Afganisztán-szerte elértek arra a szintre, hogy önállóan építik fel éves felkészítésüket, saját oktatókkal biztosítják saját utánpótlásuk kiképzését, és - nem utolsó sorban - műveleti feladataikat a szárazföldi erőkkel közösen tervezik és hajtják végre.

a5.jpgAz oktatók számára egy időszak véget ért. A „valami elmúlt" érzését azonban messze túlszárnyalja az a büszkeség, amit a magyar katonák akkor éreznek, amikor egykori tanítványaikkal úgy találkoznak újra, hogy azokból sikeres kiképzési főtisztek, rajparancsnokok, oktató ajtólövészek, vagy ezredesi rendfokozatig jutott vezetők váltak.

A felszámolt kiképző század Kabulban maradó, négyfős magyar Légi Tanácsadó csoport és a feladataik végrehajtását biztosító, négyfős Force Protection csoport feladata, hogy a májusig hátralévő időszakban biztosítsa az átmenetet az újonnan érkező UH-60 típus és a leköszönő Mi-17 típusú helikopter megmaradó hajózó állományának szakmai szinten tartása között.
a6.jpg

 magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat