honvedelem.hu
A Tábori Lelkészi Szolgálat erős pillére a Magyar Honvédségnek

A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálatának 25 évvel ezelőtti újjáalakulását ünnepelték Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, február 26-án, kedden. A rendezvény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke volt.

tot_2986.jpgAz ünnepségen Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal honvédelmi irodavezetője felolvasta Áder János köszöntő levelét. „Lelkész és katona ma is mindennek előtt bajtársai egymásnak. Mindkettejük feladata ugyan többszörösen átalakult a 21. századra, de a katona ma is hazája védelmét választja hivatásának, a lelkész pedig támogatja őt e nem könnyű vállalásban” – fogalmazott levelében az államfő.

Ezt követően Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondta el ünnepi gondolatait. „A 25 év nem zárult le. Az a tenni akarás, az a küzdelem, az az odaadás, ami jellemzi most is a tábori lelkészi szolgálat munkáját – hiszen ők is, mint katonák szolgálják a hazát – még nem ért véget” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Hozzátette: az újjáalakulás nem parancsszóra, hanem belső indíttatásra történt. Benkő Tibor elmondta: ma már nem csak a katonák veszik igénybe a lelkészi szolgálatot, hanem a katonák családtagjai is, például esküvőkor, keresztelőkor. „Ez ad reményt, hogy igenis tovább kell haladni az úton” – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

tot_2973.jpgA rendezvényen beszédet mondott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Mint kiemelte, „vannak közöttünk olyanok, akik a halál árnyékának völgyében teljesítik hivatásukat, szolgálatukat: az orvosok, a katonák és a lelkészek. Az orvos gyógyít, a lelkész vigasztal, a jó katona pedig a halált hozó fegyvereivel védelmez.”

tot_3018.jpgGyőrfi László, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség alelnöke gondolataiban úgy fogalmazott: a 21. század elején a tábori rabbinátus szerepe nehezen hasonlítható össze a múltszázad borzalmai utáni és az azelőtti szerepvállalással.

tot_3045.jpgDr. Lackner Pál, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke beszédében a reformátori tanok tábori lelkészi szolgálatban betöltött szerepéről beszélt.

tot_3065.jpgDr. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy szükség van a katonák lelki ápolására, „hiszen a katonák biztonságunk és békességünk nélkülözhetetlenül szükséges őrei.”

tot_3069.jpgVégezetül Michael August Blume érsek, Magyarország apostoli nunciusa ünnepi gondolataiban úgy fogalmazott: a tábori lelkészek és a katonák feladatai, kötelességei kiegészítik egymást. A katonák bátorságukat, szakmai felkészültségüket állítják a béke szolgálatába, akár saját életük kockáztatásával is. A lelkészek pedig olyan természetfeletti értékeket képviselnek, melyeket mindenképpen meg kell védelmeznünk, ugyanakkor konkrét és sajátos lelkipásztori gondoskodással szolgálják a katonák és családjaik szükségleteit.

tot_3104.jpgAz emlékbeszédek után a résztvevők megtekinthették a Katonai Filmstúdió rövidfilmjét, amely felidézte a Tábori Lelkészi Szolgálat újraindulásának történetét.

A rendezvény zárásaként Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka pohárköszöntőjében hangsúlyozta: a tábori lelkészi szolgálat erős pillére a Magyar Honvédségnek. „A tábori lelkészek szolgálatukkal az egyéni ember lelkét, a családi hátteret, a közösséget és nem utolsó sorban a parancsnokot is támogatják és szolgálják” – mondta az altábornagy.

tot_3120.jpgAz ünnepi rendezvényen - amelyen mások mellett jelen volt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is – közreműködött a Légierő Zenekar – Veszprém.

Fotó: Tóth LászlóKapcsolódó tartalom
A Tábori Lelkészi Szolgálat erős pillére a Magyar Honvédségnek
A katona a tábori lelkészben az embert látja
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 20:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat