honvedelem.hu
Baráth István dandártábornok lett az MH HFKP parancsnoka

A honvédelmi miniszter Baráth István dandártábornokot nevezte ki a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) élére. A parancsnoki beosztás és csapatzászló ünnepélyes átadás-átvételét március 1-én, pénteken tartották a fővárosban.

mb4a9483.jpgKorom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka ünnepi beszédében elmondta, hogy a parancsnokság a Magyar Honvédség meghatározó, középszintű katonai szervezeteként, 2016. évi megalakulásától kezdve, a katonai szolgálatot alapjaiban meghatározó szervezeteket és azok feladatait fogta egységbe. A katonai szervezet szakmai tevékenysége a toborzástól a szolgálatvállalásig, majd a katonai életpálya egészében kíséri a katonát. A parancsnokság Takács Attila dandártábornok vezetése alatt kovácsolódott össze, s olyan elemekkel gazdagítja a magyar haderőt és olyan eredményeket ért el, amelyek hozzájárulnak az ország biztonságának garantálásához – fogalmazott az altábornagy.

Korom Ferenc altábornagy kiemelte a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének megalakítását, képességének fejlesztését, továbbá a szükséges személyi állomány toborzását, felkészítését és kiképzését. Ezzel párhuzamosan a szervezet sikeresen nyitott a társadalom felé, amit alátámaszt a honvédelmi táborok sikere, valamint az Önkéntes Honvédelmi Előképzés elnevezésű projekt. „Úgy gondolom, hogy ezeken a platformokon keresztül a társadalom tagjai széleskörű betekintést nyerhetnek a Magyar Honvédség életébe és ezáltal közelebb kerülhetnek a katonákhoz” – mondta az altábornagy.

A Magyar Honvédség parancsnoka beszédében megköszönte Apáti Zoltán dandártábornoknak, az MH HFKP parancsnokhelyettesének munkáját, aki az elmúlt hetekben, ellátta a parancsnoki feladatokat, majd méltatta az átvevő parancsnok katonai pályafutását. Baráth István dandártábornok katonai tanulmányait 1983-ban kezdte, első szolgálati helye Lenti volt. Felelős szolgálatokat töltött be Cegléden, Székesfehérváron, Hódmezővásárhelyen, Szolnokon és Budapesten. Szolgált hadsereg-, katonai kerületparancsnokság és hadosztálytörzsekben, valamint az MH Logisztikai Főcsoportfőnökségen és az MH Szárazföldi Parancsnokságon is. Kétszer is szolgált Irakban törzstisztként, és részt vett az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT), valamint a KFOR-kontingens előkészítő munkájában. 2013-tól az MH Logisztikai Központ parancsnoka volt, mely beosztást 2019. február 20-án adta át utódjának. Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság újonnan kinevezett parancsnokaként új feladatok várnak rá és a szervezetre.

mb4a9530.jpgBaráth István dandártábornok az ünnepségen elmondta, a csapatzászló egy szimbólum, hiszen az összetartozást, a dicsőséget, a hűséget és a nemzet iránti elkötelezettséget jelképezi. A szervezet jövőjével kapcsolatosan hangsúlyozta, hogy a haderő fejlesztése a parancsnokság feladatait is megsokszorozza, ezért mindenkitől elvárja, hogy a feszített munkatempó ellenére kitartóan, a lehető legkörültekintőbb és legnagyobb szakmaisággal végezze a munkáját.

A rendezvényen a csapatzászlót Apáti Zoltán dandártábornok, az MH HFKP parancsnokhelyettese adta át Baráth István dandártábornoknak.

Apáti dandártábornok beszédében felidézte, hogy 2016-ban, „Mi azért vagyunk, hogy a Magyar Honvédségnek mindig legyen elegendő kiképzett katonája”- jelmondattal alakították meg a szervezetet. A megalakulás óta eltelt szűk három esztendőben a kiképzés mellett számos feladatot teljesített sikerrel a szervezet, s ebben kulcsfontosságú szerepe volt Takács Attila dandártábornoknak, aki szakmaisággal, határozott vezetői akarattal és nagy emberséggel vezette a parancsnokságot. Takács Attila dandártábornok a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnem szemlélőjeként folytatja munkáját.

mb4a9614.jpgFotó: Dévényi VeronikaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoki beosztás ünnepélyes átadás-átvétele
Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoki beosztás ünnepélyes átadás-átvétele / 1 Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoki beosztás ünnepélyes átadás-átvétele / 2 Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoki beosztás ünnepélyes átadás-átvétele / 3 Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoki beosztás ünnepélyes átadás-átvétele / 4
Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoki beosztás ünnepélyes átadás-átvétele / 5 Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoki beosztás ünnepélyes átadás-átvétele / 6 Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoki beosztás ünnepélyes átadás-átvétele / 7 Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoki beosztás ünnepélyes átadás-átvétele / 8
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat