honvedelem.hu
„VR szimuláció, mint VaRázslat”

Virtuális bemutatót tartott az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában február 28-án, csütörtökön. A meghívott vendégeknek lehetőségük nyílt egy L-39 Albatrosz és egy JAS-39 Gripen műrepülést is kipróbálni.

dsc_0085.jpgAz idén ötödik születésnapját ünneplő HVK Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) mindig is nyitott volt arra, hogy szakmai eszme- és tapasztalatcserét biztosítson a különböző tudományos szakterületek képviselői számára. A bemutatók és a fórumok során egyedi és előremutató témákat dolgoznak fel a szakértők, valamint olyan rendezvényekkel és az azokon elhangzottak összefoglalásával támogatják a vezetői stratégiai döntéseket, melyek a Magyar Honvédség célkitűzéseinek a megvalósításában lehetnek segítségre.

dsc_0053.jpgEz alkalommal is hatalmas volt az érdeklődés a „VR szimuláció, mint VaRázslat” című bemutató iránt. A tárca Balaton utcai objektumának tanácstermét zsúfoltságig megtöltötték az eltérő korosztályból érkező vendégek: a civil szervezetek képviselői mellett megjelentek a honvéd kadét-programban résztvevő diákok is. Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HVK TKH osztályvezetője köszöntő beszédében elmondta: a Tudományos Kutatóhely egy kicsit kilépett a komfortzónájából, hiszen eddig elsősorban könyvbemutatókat és kerekasztal beszélgetéseket szervezett a tudományos konferenciák és workshopok mellett, most viszont egy virtuális bemutató lehetőségét kínálja az érdeklődőknek.

dsc_0003.jpgDomján Károly zászlós, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ Híradó és Informatikai Osztály beosztottja előadásában – többek között - definiálta a virtuális környezet fogalmát, ismertette a különböző típusú VR szemüvegek jellemzőit és azok hardveres felépítését, részletezte a virtuális fülke technikai eszközeit, valamint kitért a rendszer kutatási és tesztelési folyamataira. „A VR szimuláció szinte varázsütésre varázsolja közénk a virtuális teret. Kizárja a külvilágot, betekintést enged bármilyen környezetbe, ezzel új világot teremt” - fogalmazott. Mint megtudtuk: a VR szemüveg folyamatosan és szaggatásmentesen követi a fejmozgást, két érzékelő szenzorral 270 fokos, négy érzékelővel pedig a 360 fokos körültekintés is biztosítható. Prezentációja végén Domján zászlós a VR lehetséges alkalmazási területeiről beszélt, valamint arról, hogy milyen előrelépést jelenthet a virtuális szimuláció felhasználása a jövőben, mind a tudományos kutatások, mind pedig az oktatás területén.

A bemutatót követően az érdeklődőknek lehetőségük nyílt kipróbálni a szóban forgó VR szemüveget: átélhettek egy L-39 Albatrosz vagy egy JAS-39 Gripen műrepülést. Miközben a vállalkozó szellemű résztvevők beléptek a „virtuális világ kapuján”, a közönség tagjai kivetítőn követték figyelemmel a szimuláció eseményeit.

dsc_0033.jpgFotó: a szerző felvételeiAktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat