honvedelem.hu
Ütközet a Tisza partján

Ágyúdörgéstől, puskalövésektől, kardcsörtetéstől volt hangos Szolnok Tisza-parti sétánya március 2-án: a honvéd hagyományőrzők ismét felidézték az 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának egyik legdicsőségesebb ütközetét, a szolnoki csatát. A rendhagyó történelemórán részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára is, a hadijáték főparancsnoka Udovecz György hagyományőrző ezredes volt.

ximg_3909.jpgLengyel, cseh, osztrák és magyar hagyományőrzők csaptak össze az ország egyik legjelentősebb hadijátékán, a most huszonharmadik alkalommal újrajátszott szolnoki csatában. A látványos rendezvény lebonyolítását a város önkormányzata mellett a Honvédelmi Minisztérium, a helyőrségben állomásozó katonai alakulatok, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, valamint az Aba-Novák Kulturális Központ támogatta. A rendhagyó történelemóra eseményeit prof. dr. Csikány Tamás ezredes, hadtörténész magyarázta el a sétány lépcsőit megtöltő, a honvédhagyományok ápolása iránt érdeklődő nézőközönségnek.

A korabeli egyenruhákba öltözött, korhű fegyverekkel felvonuló csapatok többsége délelőtt érkezett a városba, a csatára fegyverkarbantartással, az egyenruhák csinosításával és alaki foglalkozásokkal készültek.

ximg_3775.jpgA csata előtt a résztvevők megkoszorúzták a szabadságharc emlékművét, valamint a Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek tiszteletére állított emléktáblát, majd Szabó István honvédelmi államtitkár – megköszönve a hagyományőrzők elkötelezettségét - sok sikert kívánt a hadijáték végrehajtásához, a 170 évvel ezelőtt zajlott csata újrajátszásához.

A látványos bemutató a honvédek lendületes rohamával kezdődött, amelyet a várost bitorló császáriak képtelenek voltak megállítani. A lovasság és a tüzérség is derekasan helytállt, végül szuronyroham és kézitusa döntötte el a csata kimenetelét – az ütközet természetesen idén is a magyarok győzelmével ért véget.

ximg_4399.jpgSzabó István, a rendezvényt követően bevallotta: most első alkalommal vett részt a dicsőséges tavaszi hadjárat történéseit felelevenítő szolnoki hadijátékon. „A hagyományőrzők mindent megtettek azért, hogy autentikus helyszínen, autentikus módon felelevenítsék a 170 évvel ezelőtt történteket. A résztvevők nagyon felkészültek, lelkesek és fegyelmezettek voltak. Maradandó élményt nyújtottak a Tisza partjára kilátogatóknak” – mondta az államtitkár.

A csata legfiatalabb honvédjei a hétéves Kéri Mátyás és a nyolcesztendős Szabó Dániel voltak. A Nagykáta Honvédtüzér Hagyományőrző Alapítvány gránátoskatonáját, Tóth Pétert pedig két ifjú markotányoslány kísérte: a hamarosan hároméves Csenge és egy évvel idősebb nővére, Bejke.

A szolnoki csata hőseire - az ütközet újrajátszását megelőző napon - a római katolikus temető 1848-as emlékművénél is koszorúzással emlékeztek a helyőrségben állomásozó katonai alakulatok képviselői és a város polgárai.

ycsi_7129_el_tte_nap.jpg* * *

1849. március első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, ez alatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkel a Tiszán, és lopva megközelíti Szolnokot. Ma már mindenki tudja, hogy a haditerv fényesen bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték.

A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását. Az ütközet fényes győzelemmel ért véget. A császári hadvezetés katasztrófaként értékelte a szolnoki csatát, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra még nem volt példa korábban.

Fotó: Csabai István és a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Újrajátszották a szolnoki csatát
Újrajátszották a szolnoki csatát / 1 Újrajátszották a szolnoki csatát / 2 Újrajátszották a szolnoki csatát / 3 Újrajátszották a szolnoki csatát / 4
Újrajátszották a szolnoki csatát / 5 Újrajátszották a szolnoki csatát / 6 Újrajátszották a szolnoki csatát / 7 Újrajátszották a szolnoki csatát / 8
Újrajátszották a szolnoki csatát / 9 Újrajátszották a szolnoki csatát / 10 Újrajátszották a szolnoki csatát / 11 Újrajátszották a szolnoki csatát / 12
Újrajátszották a szolnoki csatát / 13 Újrajátszották a szolnoki csatát / 14 Újrajátszották a szolnoki csatát / 15 Újrajátszották a szolnoki csatát / 16
Újrajátszották a szolnoki csatát / 17 Újrajátszották a szolnoki csatát / 18 Újrajátszották a szolnoki csatát / 19 Újrajátszották a szolnoki csatát / 20
Újrajátszották a szolnoki csatát / 21 Újrajátszották a szolnoki csatát / 22 Újrajátszották a szolnoki csatát / 23 Újrajátszották a szolnoki csatát / 24
Újrajátszották a szolnoki csatát / 25
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat