honvedelem.hu
Németh Szilárd: a Magyar Honvédség kiemelt jelentőségű intézménye a Tábori Lelkészi Szolgálat

A Tábori Lelkészi Szolgálat újjáalakulásának 25. évfordulója alkalmából szólalt fel napirend után a parlamentben Demeter Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő március 5-én, kedden. A felszólalásra Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes válaszolt.

02.jpg„A Tábori Lelkészi Szolgálat 25 évvel ezelőtti újjáalakulása (…) azt jelzi, hogy valóban gyökeres változás és fordulat ment végbe a Magyar Honvédség történetében” – mondta felszólalásában Demeter Zoltán, hozzátéve: meggyőződéssel vallja, hogy a Magyar Honvédség tekintélyének és fegyelmének helyreállításában az első komoly lépés a tábori lelkészi szolgálat 25 évvel ezelőtti visszavétele volt.

„Hihetetlen érzés volt, a szabadság igazi jele, amikor a tábori lelkészek megjelentek a katonák sorai között. Hiszen mindig is ott voltak, minden komoly hadsereg ma is és ezelőtt is sorai között tudta a katonalelkészeket. A tábori lelkészi szolgálat visszatérése a honvédség kereteibe azt jelenti, hogy a katona ismét ember, akinek tekintélye, méltósága és lelke van, akit meg kell becsülni, mert sokkal többet ér a fegyverénél – bármennyit ér is az” – fogalmazott a képviselő, hozzátéve a Tábori Lelkészi Szolgálat munkatársai napjainkban biztosítják a hit- és kegyességi életet, a vallásgyakorlást, a szentségek kiszolgálását, valamint a lelkigondozást. Ellátják a katonákat a vallásgyakorláshoz szükséges eszközökkel, tárgyakkal és irodalommal. Biztosítják a katonák és családtagjaik részére az egyházi szolgálatot. A vallásos katonákat vezetve hazai és nemzetközi zarándoklatokon vesznek részt.

01.jpg

Válaszában Németh Szilárd hangsúlyozta: a Tábori Lelkészi Szolgálat „visszakerült a helyére”. „Életünknek vannak olyan helyzetei, amelyek kiemelt intimitással, megragadó és elsöprő erővel bírnak. Ilyen megragadó pillanatok tanúi a papok, a lelkészek és a katonák, akik az élet súlyát és értékét nap, mint nap tapasztalják. Hiszen ők azok, akik testközelben tapasztalhatják meg az élet elmúlását” – fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, hozzátéve: a hazáért adott élet értéke a katonaesküben is fellelhető. A magyar katonáknak nem ismeretlen az élet áldozatának felajánlása. A katona a hazáért, Magyarországért való teljes átadást, az akár az életérő való lemondást jeleníti meg társadalmunkban. „Ebben az áldozatvállalásukban ugyanakkor nincsenek egyedül, hiszen a tábori papok, tábori lelkészek és tábori főrabbik az egy Isten irgalmát, annak vigaszát és támogatását viszik el a katona életébe, családjába és a környezetébe” – mondta a miniszterhelyettes.

Németh Szilárd hangsúlyozta: a Magyar Honvédség kiemelt jelentőségű intézménye a Tábori Lelkészi Szolgálat idén ünnepli újjáalakulásának 25. évfordulóját. „A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése elkötelezett, hogy a magyar katonák személyes igényeit, ezen belül lelki támogatásukat kiemelt figyelemben részesítse. Isten tudatosan vállalt megjelenítése a magyar honvédelemben nem pusztán a vallásukat gyakorlók megerősítése, hanem mindazon katonáké is, akik éles helyzetben segítséget, támaszt, lelki gyógyulást az egyházak képviselőin keresztül igényelhetnek” – fogalmazott a parlamenti államtitkár, hozzátéve: a tábori pap, a lelkész, a rabbi segít, meghallgat, megkerülhetetlen munkatárs abban, hogy a katona mentális egészsége megmaradjon.

 Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
A katona a tábori lelkészben az embert látja
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 20:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat