honvedelem.hu
Irán megerősíti tengeralattjárói fegyverzetét

Irán időről–időre előrukkol valamilyen saját fejlesztésű fegyverről szóló bejelentéssel, amellyel úgymond könnyedén leküzdhető az ellenség bármilyen csúcstechnológiás eszköze. Ezúttal a Jask-2 elnevezésű, hajó elleni rakétáról mutattak be érdekes felvételeket.

iran.jpgA Jask-2 valójában nem új és nem saját fejlesztés, hanem a kínai gyártmányú C-704 típusú hajó elleni fegyver iráni másolata, amely 130 kilogrammos robbanófejével, kb. 35 kilométeres távolságban lévő közepes méretű vízi célpontok megsemmisítésre alkalmas. Egyaránt indítható a szárazföldről, repülőgépek és hadihajók fedélzetéről is, de ezúttal az iráni mérnökök úgy tűnik egészen szokatlan megoldást találtak ki arra, hogy a Ghadir típusú, alig 120 tonnás vízkiszorítású, partvédő tengeralattjáróikról is alkalmazható legyen.

Az ötlet lényege, hogy a mintegy 3 méter hosszú rakétát, egy torpedószerű, saját, nem túl erős hajtóművel ellátott indítókapszulából lövik ki. A nyilvánosságra került felvételek szerint a narancssárga kapszulát a felszínen haladó tengeralattjáró indítócsövéből engedték útjára, majd az saját erejéből közvetlenül a vízfelszín alatt haladva, mintegy 10 csomós sebességgel megtett néhány száz métert és ezután startolt belőle maga a Jask-2.

Nyilvánvaló, hogy a saját hajtóművel rendelkező, de igencsak lassú kapszula nem a rakéta hatótávolságának növelésére szolgál, csupán arra, hogy az a tengeralattjárók torpedócsövéből is indítható legyen és kellőképpen eltávolodhasson hordozójától. Az iráni fejlesztés kifejezetten ötletes és jelentősen növeli a kisméretű Ghadir-osztály harci értékét.

 Forrás: Irán megerősíti tengeralattjárói fegyverzetét (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat