honvedelem.hu
100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben

Hadtörténeti Kincstár címmel nyílt időszakos kiállítás március 8-án, pénteken, Budapesten. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum elmúlt száz évéből válogatott gyűjtemények tárlatát Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitották meg.

cikk_01.jpgAz ünnepségen az intézmény parancsnoka köszöntötte a kiállításmegnyitó résztvevőit. Dr. Kovács Vilmos ezredes úgy fogalmazott: minden magára valamit adó múzeum, ha száz éves lesz, akkor – összegzésül – csinál önmagáról egy kiállítást. Méghozzá egy olyan tárlatot, ami a kincsekről, jelen esetben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kincseiről szól, amelyek nem csak szó szerinti értelemben vett értékes tárgyak, de olyan relikviák, amelyek fontos személyekről, fontos eseményekről mesélnek mindannyiunknak.

Dr. Kovács Vilmos ezredes külön köszönetet mondott az intézmény munkatársainak, akik szakmai munkája nélkül a tárlat nem jöhetett volna létre.

cikk_02.jpg

Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes beszédében emlékeztetett arra, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2018. november 16-án ünnepelte megalakulásának századik évfordulóját. Mint kijelentette: „egy évszázad alatt folyamatosan változik és alakul a gyűjtemény. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Militaria Hungarica, amely a sokszínű hadi múltunkhoz tartozó hadtörténelmi emlékek bemutatására alakult, betekintést enged a mai magyar haderő történetébe is. Egyedi tárgyak és dokumentumok jelzik hadtörténelmünk gazdagságát, bizonyítva a magyar haderő meghatározó jellegét Közép-Európában.”

Németh Szilárd hozzátette, a száz év során egy valami nem változott: a cél, hogy a nagyközönség megismerkedjen, megismerkedhessen ezekkel a múzeumi kincsekkel.

cikk_03.jpg

A tárlatot dr. Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója méltatta. Aláhúzta, hogy a kincstár műfaja korántsem egyszerű, hiszen olyan kettősségnek kell megfelelni, ami során magának a tárgynak is és a mögötte megbújó történeteknek, sorsoknak is értéket kell tudniuk közvetíteniük. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum legújabb időszakos kiállítása kapcsán egyértelműen kijelentette, hogy a Hadtörténeti Kincsek tökéletesen megfelel ezen elvárásoknak és gratulált a létrehozóinak.

cikk_04.jpg

Fotó: Tóth LászlóKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
100 év kincsei a Hadtörténetiben
Kapcsolódó galéria
100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben
100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 01.jpg 100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 02.jpg 100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 03.jpg 100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 04.jpg
100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 05.jpg 100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 06.jpg 100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 07.jpg 100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 08.jpg
100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 09.jpg 100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 10.jpg 100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 11.jpg 100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 12.jpg
100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 13.jpg 100 év összegyűjtött tárgyaiból nyílt tárlat a Hadtörténetiben / 14.jpg
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat