honvedelem.hu
Történelmi fegyvermustra

Valóságos hadtörténeti kavalkád kerekedett Zsámbékon. Egy hétvége erejére több évszázad fegyverei és az azokat mesteri szinten kezelő katonák emlékét életben tartó hagyományőrzők találkoztak és tartottak rendhagyó történelmi órákat.

mg_8258.jpgA Zsámbéki Hadikulturális Találkozón és III. Kézifegyver Kiállításon többek között az 1848-49-es szabadságharc honvédjei, a 20. század ismert konfliktusainak (második világháború és vietnami háború) katonái, valamint a jelenkor magyar és külföldi egyenruhásai gyűltek össze. A rendezvényen jelenlévő katonai hagyományőrző csapatok és magángyűjtők által létrejött történelmi fegyvermustrát a Zsámbéki Katonai Hagyományőrzők Baráti Társasága, valamint a „CAMP – Movie Comes True” elnevezésű szervezet hívta életre, amelynek – amint jelmondata is tartja – a kitűzött célja, hogy bárki számára megismerhetővé tegye azokat a katonai egyenruhákat, felszereléseket, fegyvereket, amelyeket leginkább csak a háborús filmekben lehet szemügyre venni.

mg_8297.jpgA kétnapos rendezvényre szép számmal jöttek érdeklődők, hiszen egy alkalommal számos korszak katonai viseletét és fegyvereit nézhették meg közelebbről. Kétségkívül az egyik legizgalmasabb programpont volt a különböző csapatok bemutatkozása, hiszen amolyan forgószínpad szerűen követték egymást az érdekesebbnél érdekesebb gyűjtemények, amelyeket tulajdonosaik saját maguk szereztek be. Sokakat elkápráztatott például az a vietnami háborús botlódrótos akna, amelyet a tulajdonosa – természetesen immáron teljesen hatástalan és ártalmatlan állapotában – valóban az ázsiai országból vásárolt meg.

mg_8312.jpg„Nem is gondoltam, hogy ilyen nehéz!” - talán ez a mondat hangzott el a legtöbbször a két nap során, hiszen az eddig kizárólag csak múzeumokban, filmekben, számítógépes játékokban látható fegyvereket ezúttal az érdeklődők is kézbe vehették és megtapasztalhatták, hogy önmagában egy-egy lőfegyvernek is milyen tekintélyes súlya van, ami mellett egy a háborúban szolgáló katonának még a személyi felszerelését is cipelnie kellett. A csodálkozást minden esetben a néhai és ma is szolgáló katonák teherbírásának és helytállásának elismerése követte.

mg_8363.jpgAki pedig a látottak és megtapasztaltak után kedvet kapott a katonai pályához, már a helyszínen is érdeklődhetett a Magyar Honvédség nyújtotta lehetőségek iránt, hiszen az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzópontján minden, a katonai szolgálattal kapcsolatos kérdésükre választ kaphattak.

mg_8418.jpgSzöveg és fotó: Snoj PéterKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Történelmi fegyvermustra
Történelmi fegyvermustra / 1 Történelmi fegyvermustra / 2 Történelmi fegyvermustra / 3 Történelmi fegyvermustra / 4
Történelmi fegyvermustra / 5 Történelmi fegyvermustra / 6 Történelmi fegyvermustra / 7 Történelmi fegyvermustra / 8
Történelmi fegyvermustra / 9 Történelmi fegyvermustra / 10 Történelmi fegyvermustra / 11 Történelmi fegyvermustra / 12
Történelmi fegyvermustra / 13 Történelmi fegyvermustra / 14 Történelmi fegyvermustra / 15 Történelmi fegyvermustra / 16
Történelmi fegyvermustra / 17 Történelmi fegyvermustra / 18 Történelmi fegyvermustra / 19 Történelmi fegyvermustra / 20
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat