honvedelem.hu
A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron

Ahogy 1848. március 15-ét követően volt szándék és erő a nagy tettek véghezviteléhez, úgy nekünk is rendelkeznünk kell ezekkel, és legjobb tudásunk szerint kell szolgálnunk a haza védelmét - jelentette ki Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen, március 12-én, Székesfehérváron.

tot_6532.jpgAz MH Parancsnokságán megtartott rendezvényen Korom Ferenc altábornagy úgy fogalmazott: 1848-ban a forradalmi hanggal változást követelők példát adtak hazaszeretetből, tenni akarásból, lelkesedésből, csupa olyan kiemelkedően pozitív emberi tulajdonságból, amire akkor is szükség volt és napjainkban is szükség van. Beszédében kitért Székesfehérvár hadtörténelemben gazdag évszázadaira is.

A 171 évvel ezelőtt történtekre utalva a parancsnok hangsúlyozta: minden emlékezés lehetőséget biztosít arra, hogy felidézzük a múltat, példájára építkezve tekintsünk a mára, üzenjünk a jövőnek, ez pedig előhozza a párhuzamok, azonosságok keresésének lehetőségét, szándékát. „Ilyen párhuzamot vélhetünk felfedezni az 1848 tavaszára és nyár elejére jellemző honvédség-szervezési intézkedések és a napjainkat alapvetően meghatározó Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program esetében is. Az akkori idők szellemének és a kihívásoknak megfelelő haderő kialakítása napjainkban épp olyan aktuális és felelősségteljes tevékenység, mint amilyen akkor volt. Az 1848-49-es történelmi jelentőségű időszakhoz hasonlóan a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontos alappillére az állampolgárok elkötelezettsége, támogatása és áldozatvállalása” – szögezte le Korom Ferenc altábornagy. Hozzátette: a haderőben akkor is és most is olyan mértékű változások és fejlesztések mennek végbe, amelyek alapvető biztosítékát adják egy új, erős, a korszak követelményeinek megfelelő hadseregnek.

tot_6561.jpgHazánk NATO-tagságának huszadik évfordulója kapcsán a honvédség parancsnoka megjegyezte: 1999-ben a magyar nemzeti lobogót is felvonták a NATO-tagállamok zászlói közé, így a szövetség elmúlt két évtizedének és műveleteinek már hazánk is aktív résztvevője lett. „Már nemcsak a határainkon belül, hanem azokon kívül is, sok esetben hazánktól nagyon távol eső földrajzi területeken is tehetünk a világ és benne kiemelten a magyar nép békéjéért és biztonságáért. Tudatosítani kell a környezetünkkel, hogy Magyarország kész és képes, felkészült és határozott a béke megteremtése és megőrzése érdekében.”

A rendezvény elismerések átadásával folytatódott, majd a hivatalos állománygyűlést követően a résztvevők megtekinthették a Honvéd Művészegyüttes ünnepi műsorát.

tot_6569.jpgFotó: Tóth LászlóKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron
A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 1 A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 2 A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 3 A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 4
A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 5 A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 6 A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 7 A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 8
A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 9 A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 10 A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 11 A szabadságharc hőseire emlékeztek Székesfehérváron / 12
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat