honvedelem.hu
Butmir tábor legerősebb katonája

Toldi Miklós – nevéhez híven – erős ember: ugyan nem fűzik rokoni szálak a bihari birtokos nemeshez, a legendásan erős vitéz hadvezérhez, de katonai múltja és jelene, valamint számos sporteredménye mégis említésre méltó.

eufor_mp_02.jpgToldi őrmester katonai pályafutása 2014-ban kezdődött, amikor megkezdte tanulmányait az MH Altiszti Akadémia Katonai Informatikai Rendszerüzemeltető szakirányán. A sikeres végzést követően az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományába került informatikai szakbeosztásban. Informatikai szakmai tanfolyamok, valamint alap és középfokú nyelvtanfolyam után most az EUFOR 22. váltásában a Többnemzeti Zászlóalj (MNBN) törzsét erősíti híradó-informatikai területen.

Miért lettél katona?

tapsolos_fekvotamasz_17ad.jpgA katonai hivatás már gyermekkoromban sem állt messze tőlem, hiszen édesapám, illetve édesanyám, valamit öcsém is katona. Gyermekkoromat végigkísérte a sport, és talán ebből is adódik, hogy mindenképpen olyan életpályát szerettem volna, ahol kamatoztathatom fizikai adottságaimat is. Olyan hivatást választottam, amely szervesen kötődik a teljesítőképességgel, a fizikai és szellemi akadályok tényleges leküzdéséhez. A katonai pálya mindezt ötvözi a haza szolgálatával, ami egy férfiember számára az egyik legnemesebb feladat. A katonaságban eddig megélt közös élmények – mind pozitív, mind negatív értelemben – életre szóló barátságokat kovácsoltak, olyanokat, amelyek másnak soha nem adatik meg. A filmekben már láttam, de később saját magam is tapasztaltam, hogy mennyire magával ragadja az embert, amikor egy olyan egység része, mely szervezetten, precízen, és ha kell nyers erővel is képes megoldani az előtte álló feladatokat és kihívásokat. A Magyar Honvédségben nagyon sok szakterület között választhat a jelentkező és ez szintén nyomós érv volt, amikor meghoztam a döntésemet, hogy ezt a pályát választom. Legfőképpen az motivált, hogy a hadseregben megvan az a lehetőség, hogy valaki csúcsra járassa a fizikai adottságait, feszegesse határait és a legjobbak között legyen.

Mi volt a legemlékezetesebb sikered az eddigi katonai pályafutásod során?

A képzési időt is beleszámolva összesen lassan öt éve vagyok katona. A legemlékezetesebb történések között tartom számon, hogy sok ezer bajtársammal együtt szolgálhattam a határon, és részt vehettem az ország védelmében. Napjainkban pedig a boszniai misszióban elért nemzetközi eredményeimre vagyok a legbüszkébb.

Mik a jövőbeli terveid?

eredmeny_hirdetes_d920.jpgMivel szeretem feszegetni a fizikai határaimat, ezért a sport tekintetében mindenképpen szeretnék tovább fejlődni és javítani az eddigi eredményeimen, valamint teljesen új helyzetekben is kipróbálni magam és a maximumot nyújtani. Szakmai tekintetben, további missziók is tervben vannak, szeretnék hazai és nemzetközi tanfolyamokon részt venni, hogy aztán a megszerzett tudást az alakulatomnál kamatoztathassam. A nyelvtanulásom kapcsán szeretnék az angol mellett még egy második, illetve harmadik idegen nyelvet is elsajátítani középfokú szinten. Örülnék, ha lenne lehetőségem hazai vagy nemzetközi gyakorlaton részt venni, illetve belátható időn belül szeretnék a különleges erők kiválasztó foglalkozásán részt venni és oda bekerülni.

Mit tudsz mesélni a crossfit-versenyről?

A verseny alatt hat versenyszámban kellett összemérni erőnket és kitartásunkat: 2000 méteres evezés padon, 30 darab húzódzkodás, 30 darab négyütemű fekvőtámasz, 30 darab tapsolós fekvőtámasz, 30 darab súlylökés guggolásból, levezetésként 900 méteres futás. A feladatok végrehajtása nem tartott tovább 30 percnél, viszont ilyen rövid idő alatt ennyi erőkifejtést tenni igen komoly kihívás. Erről szól a crossfit, ami napjaink egyik kedvelt fitnesz-sportja, vagy inkább sportfilozófiája: célja a valós életben is kamatoztatható, funkcionális erő kialakítása.

Toldi őrmester eredményei nemzetközi környezetben, Szarajevóban:

 1. Crossfit Verseny, Nemzetközi 1. helyezett
 2. Tájékozódó terepfutás, Nemzeti 1. helyezett
 3. Módosított IRON MAN verseny, Nemzetközi 3. helyezett
 4. Lengyel Függetlenségi futás, Nemzetközi 3. helyezett
 5. Röplabda verseny, Nemzetközi 3. helyezett

Itthoni sportsikerek:

 1. Rohamlövész menetgyakorlat (52km, 20 kg-os Hátizsákkal) 1. helyezés
 2. Military Survival Run 2018 nemzetközi 178 / 33. hely
 3. Military Survival Run 2017 nemzetközi összesítettben 13. hely
 4. Balaton átúszás sikeres teljesítése az Úszó Erőddel, 2016, 2018
 5. Bocskai Portya 2017, 70 km-es teljesítmény túra sikeres teljesítése
 6. Kitörés, éjszakai teljesítménytúra 60 km, sikeres teljesítése
 7. Bakony50, 50 km-es teljesítmény túra, sikeres teljesítése

oklevel_7260.jpgFotók: Toldi Miklós archívumaAktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat