honvedelem.hu
Merülésre kész!

Ipari búvár szakfeladatokat gyakoroltak a sisakos búvártanfolyam résztvevői Szentesen, a műszaki ezred búvárbázisán.

gopr0021.jpgA napokban folyó felkészítés első részében az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred búvárainak egy Salgó polcot kellett összeszerelni víz alatt. Ez egyáltalán nem mondható könnyű feladatnak, hiszen a rajtuk lévő munkabúvár-felszerelés súlyokkal szerelve akár 76 kilogramm is lehet. A hozzá tartozó vastag kesztyűben az apró csavarokat megfogni sem egyszerű, a helyükre illeszteni pedig valódi kihívás.

img_7323.jpgA búvárok csak társuk segítségével és egy felfüggesztésre alkalmas teherelosztó szerkezettel tudják magukra ölteni a felszerelésüket. Beöltözés után minden alkalommal meggyőződnek arról, hogy működik a levegőellátás valamint a kommunikáció, majd beleereszkednek a medencébe. Egy-egy merülés alkalmával akár két és fél, három órát is eltöltenek a vízben. Ebben a felszerelésben a búvárok a szokásostól eltérően nem kézjelekkel, hanem egy kezelőpanel segítségével rádión tartják egymással a kapcsolatot, mely panel a levegőellátást is biztosítja számukra.

Jelenleg a medencében optimális látási körülmények között dolgoznak, azonban a valós feladatok végrehajtásánál a víz alatti látótávolság gyakran nulla. Ilyenkor a többi érzékszervükre, valamint kommunikációs rendszerükre támaszkodva tudnak tájékozódni.

img_7334.jpgFotók: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados és Józsa Tibor őrvezetőKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Merülésre kész!
Merülésre kész! / 1 Merülésre kész! / 2 Merülésre kész! / 3 Merülésre kész! / 4
Merülésre kész! / 5 Merülésre kész! / 6 Merülésre kész! / 7 Merülésre kész! / 8
Merülésre kész! / 9 Merülésre kész! / 10 Merülésre kész! / 11 Merülésre kész! / 12
Merülésre kész! / 13 Merülésre kész! / 14 Merülésre kész! / 15
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat