honvedelem.hu
Közös járőrkutyás kiképzés

Harminc rendőr és katona, valamint ugyanennyi négylábú részvételével közös kiképzést tartottak a Készenléti Rendőrség és a Magyar Honvédség járőrkutyás alegységei az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A tapasztalatcsere, a kutyás szakmai munka összehangolása és a legfrissebb gyakorlati ismeretek átadása mellett a két nap alatt új kihívások elé állították az ebeket.

img_3414.jpgSzokatlan, rendkívüli körülmények között kellett megoldaniuk a komplex feladatokat a Készenléti Rendőrség Kutyás Alosztály, az MH Katonai Rendészeti Központ és az MH Pápa Bázisrepülőtér kutyavezetőinek. E szervezetek alaprendeltetésükből adódóan jellegében egymástól nagyban különböző tevékenységeket hajtanak végre, de kutyás kiképzésük számos ponton összehangolható. A régóta fennálló, gyümölcsöző szakmai kapcsolat most újabb állomásához érkezett Pápán.

img_3473.jpgA bázison kiválóak az adottságok egy nagyszabású kutyás esemény megszervezésére. Többféle épülettípus, változatos növényzeti és domborzati viszonyok között tudnak gyakorolni az állatok és vezetőik, próbára téve képességeiket. A szervezők célja az volt, hogy a kutyavezető az imitált bevetésen minél jobban megismerje saját kutyájának reakcióit, erősségeit és gyengeségeit, így a jövőben célirányosan tudjanak dolgozni a hibák kiküszöbölésén. A képzés első napján fegyelmező és őrző-védő feladatokat hajtottak végre változatos körülmények között. Különlegességnek mondható, hogy a szabadban történő bemelegítés után egy hangárba vonultak a kutyások, ahol a fényes és csúszós padló, valamint a csarnok akusztikai adottságai miatt szokatlan körülmények között kellett boldogulniuk.

img_3581.jpgA kutyák számára ezek nehezített fizikai és pszichikai tényezőknek számítanak, de ennek ellenére könnyedén megtalálták a védőfelszerelésben lévő hergelőt, akit szájkosárral kellett különböző pontokon megütniük. Később a szabadban, az észlelhetőséget nehezítő füstfelhőben álló csibészt kellett ártalmatlanítani a kutyáknak, de tesztelték a nyomkövető képességeiket is. A második, intenzívebb napon egymás után három állomáson bizonyítottak a kutyások. Egy bokorban megbúvó személyt szájkosárban, egy meredek repülőgép-fedezék tetejéről lövöldöző fegyverest szájkosár nélkül kellett ártalmatlanítani, majd épületen belüli keresést és elfogást gyakoroltak a kiképzés résztvevői. A szervezők igyekeztek a repülőtér kapacitásának maximális kihasználtsága mellett változatos feladatsort összeállítani.

img_3698.jpgA mindkét fél számára egyaránt hasznos közös képzés során a pápai bázis nyújtotta lehetőségek és a helyi kutyás raj kivételes motiváltsága mellett a résztvevők nagy létszáma is hozzájárult, hogy a kutyák és vezetőik új ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagodjanak. Az együttműködés várhatóan tovább folytatódik, és a jövőben több, hasonló kiképzést hajtanak végre a társszervezetek.

img_3686.jpgA szerző felvételeiAktuális videók
2019. június 18. 20:53
Tobruq Legacy 2019
2019. június 18. 15:56
Borsody árvái
2019. június 18. 11:44
Mintegy 700 külföldi és magyar katona bizonyított a Black Swan gyakorlaton
2019. június 15. 13:30
Tanévzáró a Kratochvilban
2019. június 14. 21:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat