honvedelem.hu
Tűzszerész búvárok vizsgálták meg a dunai bombákat

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) katonái március 23-án, szombaton emelik ki és hatástalanítják azt a két darab, egyenként egytonnás robbanótestet, amelyet a Duna budafoki szakaszán találtak tavaly októberben. A művelet előkészítése, tervezése során a tűzszerész búvárok felderítették a folyómederben fekvő világháborús légi bombák pontos helyét.

7.jpg„Felszínre emelésük előtt megvizsgáltuk a robbanótestek pontos állapotát, illetve elhelyezkedését, azért, hogy tervezni tudjuk milyen felszereléssel kell végrehajtanunk a víz alatti műveletet” – mondta Török László zászlós, a búvár munkacsoport vezetője. Hozzátette: az ő feladatuk lesz a bomba rögzítése és előkészítése az ezred egyik hadihajójának fedélzetére emeléséhez.

Márfi Attila őrnagy, az MH 1. HTHE felderítőfőnöke elmondta: a víz alatti felderítés során a búvárok felmérték az érintett Duna-szakasz fenékviszonyait annak érdekében, hogy a kiemelés napján biztonságosan meg tudják közelíteni a helyszínt. „Megtapasztalták a Duna sodrását is a katonák, hogy ismerjék, milyen körülmények között kell majd elvégezni a feladatukat a meder kijelölt részén” – ismertette az őrnagy.

9.jpgA felderítő műveletet egészségügyi szempontból is biztosítani kellett. Besenyei István százados, az MH 1. HTHE egészségügyi tisztje elmondta, hogy a tűzszerész búvárok komoly orvosi ellenőrzéseken estek át, mert a víz alatti fizikai munka – a megnövekedett nyomás, a hideg és a sodrás miatt – a légköri körülményekhez képest sokkal jobban terheli a szervezetet. „Elsődleges szempont a biztonság, ezért az egészségügyi szakszemélyzet mellett mentőbúvárok is készenlétben álltak, amíg egy-egy katona a folyómederben tartózkodott, ezzel biztosítva a kiemelt szintű ellátást” – mondta az egészségügyi tiszt.

A víz alatti felderítés eredményeit sikeresnek értékelte Márfi Attila őrnagy, aki szerint a tűzszerész búvárok lelkileg és fizikailag is készen állnak a feladat végrehajtására.

20.jpgFotó: Besenyei István századosKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Tűzszerész búvárok vizsgálták meg a dunai bombákat
Tűzszerész búvárok vizsgálták meg a dunai bombákat / 1 Tűzszerész búvárok vizsgálták meg a dunai bombákat / 2 Tűzszerész búvárok vizsgálták meg a dunai bombákat / 3 Tűzszerész búvárok vizsgálták meg a dunai bombákat / 4
Tűzszerész búvárok vizsgálták meg a dunai bombákat / 5 Tűzszerész búvárok vizsgálták meg a dunai bombákat / 6 Tűzszerész búvárok vizsgálták meg a dunai bombákat / 7
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat