honvedelem.hu
Tízévesek a soproni huszárok

Nagy érdeklődés mellett zajlott a második huszáros családi nap a soproni Liszt Központban.

h1.jpgA központ előtt álló ágyú minden órában eldördült, miközben az épületben rengeteg látnivaló, játék és koncert szórakoztatta  a résztvevőket. A kézműves soron nemezből, posztóból és papírból készültek a magyaros bajuszok, kisebb-nagyobb huszárok, kokárdák és kardok. A Kolompos együttes pedig a „Jönnek a huszárok!” című interaktív családi műsorával lépett színpadra.

h2.jpgA családi napon több mint 80 hagyományőrző huszár, gyalogos és haditengerész vett részt. Mindez a 10. születésnapját ünneplő Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesületnek volt köszönhető, hiszen ők hívták meg katonai hagyományőrző barátaikat. A délután talán legjobban várt különlegessége volt a kifutóra lépő huszárok színes felvonulása. Különböző, 1848-tól napjainkig terjedő viseleteket tekinthettek meg a közönség tagjai, mint egy divatbemutatón, Grubits Róbert huszárkapitány, az egyesület elnökének szakértő kommentárjaival. Nem csak a hiteles katonai egyenruhákat, hanem a hölgyek különböző korokat idéző báli és sétaruháit és meg lehetett csodálni.

h3.jpgAz egyesület barátai – köztük a városvezetés, a Honvédelmi Minisztérium és a járási önkéntes tartalékos század, valamint Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár képviselői – ezt követően a Pannónia Szállóban idézték fel az elmúlt tíz év eseményeit. Sopron városa nevében dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok mondott köszönetet az egyesületnek a kitűnő együttműködésért, a városi rendezvények színvonalának emeléséért, valamint a város történeti tudatának erősítéséért.

h4.jpgA honvédelmi tárca részéről dr. Tóth Gergely őrnagy köszöntőjében hangsúlyozta: a dicséret szavai kell, hogy elhangozzanak, hiszen a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület országos szinten is az egyik példamutató csapat, olyan, amelyre felnézhetünk, és amely másokat is képes inspirálni a minőségi munkára. Akár a felszerelés precizitása, akár a katonai lovastudás előtérbe helyezése, akár a rendfokozatok és nemek hagyományokhoz illeszkedő kezelése, vagy a nemzetközi katonai lovas megmérettetéseken való részvétel szempontjából, mindenképpen jó és követendő példával jár elöl az egyesület. Emellett példamutató az is, ahogyan szűkebb környezetükben, Sopron városában ápolják a katonai hagyományokat.

h5.jpgBár Sopron sokáig katonaváros volt, jelentős alakulatok állomásoztak területén, de a közelmúltban - egészen az önkéntes területvédelmi tartalékos erők megalakulásáig - csak a katonai hagyományőrzők képviselték itt a haderőt. E feladatnak az egyesület kiválóan megfelelt, most pedig kitűnő kapcsolatokat ápol a városban újra közvetlenül jelen lévő Magyar Honvédséggel is - emelte ki.

h6.jpgFotó: Székely Zsófia, SopronMédia és Soproni Hagyományőrző Huszár Egyesületmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat