honvedelem.hu
Parancsnokváltási ünnepséget tartottak Koszovóban

Az MH KFOR Kontingens 20. váltása a napokban kezdte meg féléves külszolgálatát Koszovóban. A parancsnoki beosztás átadás-átvételi ünnepségén mások mellett részt vett Lorenzo D’addario vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka.

cikk_01.jpgKoszovóban, a Novo Seló-i táborban megtartott ünnepségen a KFOR parancsnoka ünnepi beszédében megköszönte a katonáknak az elvégzett munkát, a családtagoknak pedig azt, hogy támogatták a katonákat szolgálati idejük alatt. „A KFOR a NATO egyik legfontosabb művelete. A szövetség már húsz éve van Koszovóban és megteremtette azt a feltételt, hogy az emberek ne féljenek többé” – hangsúlyozta D’addario vezérőrnagy.

cikk_02.jpg

Az ünnepségen a parancsnokság átadás-átvételét jelképezte, amikor a vezérőrnagy átadta a kontingens csapatzászlóját Rácz Szabolcs alezredesnek. Ezzel a tizenkilencedik váltás befejezte szolgálatát. Legoza Bálint alezredes, a 19. váltás parancsnoka a kontingens elvégzett munkája mellett megköszönte az elöljáróknak és az együttműködőknek a támogatást. Válaszbeszédében Rácz Szabolcs alezredes elmondta: az előző váltás magasra tette a lécet. Megígérte, hogy a 20. váltás továbbviszi a magyar katonák hírnevét, különös tekintettel arra, hogy a régi és az új kontingens létszámának túlnyomó többsége az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból áll.

cikk_03.jpg

A magyar békefenntartók 1995 óta szolgálnak a Nyugat-Balkánon. A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amelyben Magyarország a NATO-hoz történt csatlakozása, vagyis 1999 óta vesz részt. A magyar KFOR-kontingens - a parancsnokság és a törzs, valamint a logisztikai és támogató elemek mellett - két manőverszázaddal járul hozzá a nemzetközi békefenntartó misszióhoz. A KFOR-erők alapvető feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban.

cikk_04.jpg

Fotó: a szerző felvételeiAktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat