honvedelem.hu
Sikeres rakétateszt

Elsőként sikerült azonosítania, majd egyszerre két, silókból indított elfogórakétával eredményesen megsemmisítenie az indított interkontinentális ballisztikus célrakétát az Amerikai Egyesült Államokat védő honi rakétavédelmi rendszernek.

1_raketa.jpgA Rakétavédelmi Ügynökség (Missile Defense Agency, MDA) közleménye szerint a most lezajlott éleslövészeten az első elfogórakéta megsemmisítette a célrakéta légkörbe visszatérő, „éles” esetben a nukleáris robbanófejeket hordozó járművét. A második elfogó rakéta ezért a rendszert vezérlő számítógépek szerint legveszélyesebbnek ítélt, megmaradt rakétadarabba csapódott bele – ahogyan azt tennie is kell.

Az előző teszt során, még 2017 májusában, egy-egy cél- és elfogó rakétát vetettek be, sikerrel. Már ekkor közölték, hogy legközelebb két elfogót indítanak, mert egy valódi bevetés során is így dolgozna a rendszer.

A most megsemmisített tesztrakétát a Marshall-szigetekről, a Kwajalein Atollon működő Reagan Tesztközpontból indították. A céltárgy 4000 mérföldet repült, majd a kaliforniai Vandenberg Légibázis silóiból  útjára indított két elfogó rakéta semmisítette meg.

Fotó: missiledefenseadvocacy.orgAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat