honvedelem.hu
Legendás olimpiai bajnok vívónak állítottak emléket Pécsett

Jekelfalussy Piller György (Eger, 1899. június 19. – San Francisco, 1960. szeptember 6.) felsőtárkányi kétszeres olimpiai bajnok magyar vívó, edző. Szülei kezdettől fogva katonai pályára szánták, a pécsi hadapródiskola pedig fontos állomás volt az életében, hiszen a kötelező tantárgy keretein belül itt ismerkedett meg a vívósportág alapjaival.

01.jpgAz önálló magyar honvédség felállítását 1868-ban előírta a törvény, ehhez azonban mindenekelőtt tisztikarra volt szükség. A Pesten létesített Ludovika Akadémia nem győzte a képzést, nagy volt a tiszthiány. Ezért 1897-ben újabb törvény rendelkezett arról, hogy három további iskolát kell létrehozni. Így került sor a pécsi iskola építésére is. A honvéd hadapródiskola felépítésére a város a Szigeti országút mellett jelölt ki egy jelentős nagyságú területet, ide húzták fel a Magyar Királyi Honvéd Hadapródiskolát.

02.jpg

Ma ennek helyén áll a PTE Általános Orvosi Karának épülete, melynek falára a korábbi hadapródiskola kiválósága, Jekelfalussy Piller György tiszteletére március 22-én délután ünnepélyes keretek között emléktábla került.

03.jpg

Jekelfalussy Piller György az első világháborúban teljesített szolgálatot, ezután kezdődött a vívókarrierje. Sportoktatói tanfolyamot végzett, majd hazai és nemzetközi vívóversenyeken is pástra lépett. Az 1932-es Los Angeles-i olimpiai játékokon érte el vívókarrierje legnagyobb sikerét. Sporttársaival Olaszország, Lengyelország, valamint az Amerikai Egyesült Államok nemzeti válogatottját legyőzve megszerezték a kardcsapat versenyszámának aranyérmét, Piller pedig a kard egyéni számban is győzni tudott. A győzelem után visszatért a katonai pályára, amit edzői munka követett. A sportoló súlyos, gyógyíthatatlan rákbetegsége ellenére élete végéig edzősködött.

04.jpg

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, önök között ezen az ünnepi napon. Egy nemzet, egy közösség sikereihez a sportsikerek elengedhetetlenül hozzá tartoznak. Ezért egy összetartó társadalom szép jövőjéhez szükséges, hogy megbecsülje sportolóit. Itt a mai napon a magyar hagyományőrző szablyavívók csapata, a vitézi rend tagjai is összegyűltek a jeles alkalomból. Bennük közös az, hogy fontosnak tartják azt a közös örökséget, melyet magyar nemzeti örökségnek nevezünk. Hogy ma itt állunk, az nem csak Jekelfalussy Piller György hatalmas sikereinek köszönhető, hanem annak is, hogy volt olyan közösség, amely az ő örökségét életben tartotta és ezáltal lehetővé tette ezt a megemlékezést” – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere az emléktábla-átadáson.

 

Szöveg: Matoricz Tekla
Fotó: pecsma.huForrás: Legendás olimpiai bajnok vívónak állítottak emléket Pécsett (www.pecsma.hu)
Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat