honvedelem.hu
Magyarország növeli békefenntartó szerepvállalását

Az ENSZ védelmi minisztereinek találkozóján vett részt Benkő Tibor honvédelmi miniszter New Yorkban, március 29-én.

A békeműveleti szerepvállalások és a fejlesztések volt a fő témája az ENSZ-tagországok védelmi miniszterei találkozójának, amelyen hazánkat Benkő Tibor honvédelmi miniszter képviselte. A konferencián 153 tagország képviselője vett részt, mely során bejelentették az ENSZ békeműveleti misszióiban való szerepvállalásukat, a katonai képességek és kiképzési rendszerek terén végzett fejlesztéseket, valamint a polgári személyek hatékonyabb védelme érdekében tett lépéseket.

01.jpg

Magyarország a békefenntartó műveletek iránt továbbra is elkötelezett, támogatja a terrorizmus elleni fellépést és a béke fenntartását a világ konfliktuszónáiban. Ezt támasztja alá, hogy egy 2019 januári kormányzati döntés szerint Magyarország 1000 főről 1200-ra növeli a békefenntartó missziókban vállalt ambíciószintjét. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében történő modernizáció pedig olyan szegmenseket is érint, amelyek az ENSZ részéről hiányképességként merülnek fel.

A védelmi miniszteri találkozót megelőzően Benkő Tibor szűkkörű megbeszélés keretében találkozott Bogyay Katalin nagykövettel, Magyarország állandó ENSZ képviselőjével, akivel közösen áttekintették a magyar haderő fejlesztésének és az ENSZ aktuális irányelveinek lehetséges kapcsolódási pontjait. A nagykövetasszony kérdésére a tárcavezető elmondta, hogy mára a Magyar Honvédségben a nők aránya mintegy 20 százalékot tesz ki, amellyel hazánk előkelő helyet foglal el a tagországok között.

Az ENSZ védelmi miniszteri konferencia margóján kétoldalú megbeszélés keretében tárgyalt a honvédelmi tárca vezetője a svéd és az ír védelmi miniszterekkel. A svéd védelmi tárca vezetőjével a Gripen vadászrepülőgépek üzemeltetésének tapasztalatairól és a májustól kezdődő baltikumi légtérrendészeti feladatokról egyeztettek, ahol a NATO felkérésére ismét a magyar vadászgépek látják el a balti országok légtérvédelmét.

02.jpg

Az ír védelmi miniszterrel való találkozásra a jövőbeni közös ENSZ-szerepvállalás kapcsán került sor. A tervek szerint a magyar katonák Libanonban - egy lengyel század részeként – hamarosan csatlakoznak az ír vezetés alatt működő békefenntartó zászlóaljhoz.

Március 30-án a honvédelmi miniszter amerikai programja utolsó állomásaként a New Yorkban élő magyar közösségek képviselőivel találkozik.

Fotó: Honvédelmi MinisztériumKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Az ENSZ védelmi minisztereinek találkozóján vett részt Benkő Tibor honvédelmi miniszter New Yorkban
Az ENSZ védelmi minisztereinek találkozóján vett részt Benkő Tibor honvédelmi miniszter New Yorkban  / 01.jpg Az ENSZ védelmi minisztereinek találkozóján vett részt Benkő Tibor honvédelmi miniszter New Yorkban  / 02.jpg Az ENSZ védelmi minisztereinek találkozóján vett részt Benkő Tibor honvédelmi miniszter New Yorkban  / 03.jpg Az ENSZ védelmi minisztereinek találkozóján vett részt Benkő Tibor honvédelmi miniszter New Yorkban  / 04.jpg
Az ENSZ védelmi minisztereinek találkozóján vett részt Benkő Tibor honvédelmi miniszter New Yorkban  / 05.jpg
A New Yorkban élő magyar közösségek képviselőivel találkozott a honvédelmi miniszter
 A New Yorkban élő magyar közösségek képviselőivel találkozott a honvédelmi miniszter  / 01.jpg  A New Yorkban élő magyar közösségek képviselőivel találkozott a honvédelmi miniszter  / 02.jpg  A New Yorkban élő magyar közösségek képviselőivel találkozott a honvédelmi miniszter  / 03.jpg
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat