honvedelem.hu
Tavaszi szemle Linzben

A modern kort megelőzően a katonai tevékenység nagy része tavasztól őszig folyt – ez a hagyomány maradt meg az Osztrák-Magyar Monarchia helyőrségeiben, ahol az intenzív kiképzési időszak kezdetén, tavasszal, valamint végén, ősszel a helyőrség csapatai látványosan ki-, illetve bevonultak a laktanyából a gyakorlóterekre, majd vissza.

kep2.jpgEzt a hagyományt eleveníti fel minden évben a linzi Lotharingia és Bar hercege császári és királyi 7. dragonyosezred hagyományőrző csapata, amikor megrendezik a tavaszi szemlét. 2015 után idén ismét jelentős magyar részvétel is volt a rendezvényen, a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár képviselte hazánkat, autentikusan felszerelt honvéd gyalogsággal, huszárokkal, valamint egy K.u.K. tengerész-különítménnyel.

A közel 500, az egykori birodalom minden szegletéből összegyűlt hagyományőrző a város főutcáján végigvonulva érkezett meg a Duna-parton lévő főtérre, ahol Nikolaus Egger tábornok, az osztrák haderő ennsi altiszti akadémiájának parancsnoka szemlélte meg a csapatokat, parlamenti képviselők és városi tanácsnokok, valamint a 7. dragonyosezred hagyományőrzőinek parancsnoka, Eckhardt von Eckenfeld ezredes kíséretében.

kep4.jpgA tábornok üdvözlő beszédében kiemelte, hogy bár a történelem az élet tanítómestere, sajnos nincsen elég tanítvány, aki odafigyelne azokra az értékekre, amelyeket közös történelmünk közvetít: a katonai erényekre, a hagyománytiszteletre, hűségre. Nincsen haderő tradíció nélkül, ezért is szükséges a hadsereg és a katonai hagyományőrzők szoros együttműködése.

A beszédeket követően rövid igeliturgiát celebrált a tábori lelkész, megemlékezve IV. Károly királyunk halálának 97. évfordulójáról, majd díszmenet és a városházán tartott fogadás zárta a látványos, nagy tömeget vonzó rendezvényt.

kep5.jpgFotó: Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár, Soproni Hagyományőrző Huszár Egyesületmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat