honvedelem.hu
Újrajátszott történelem

Ma is ki kell állnunk nemzeti identitásunkért, állami szuverenitásunkért, ezeréves értékeinkért, keresztény hitünkért és kultúránkért, ehhez pedig – csakúgy, mint az 1848-49-es szabadságharc idején – ma is mindenkire szüksége van a hazának – jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a tápióbicskei csata 170. évfordulója alkalmából rendezett hagyományőrző rendezvényen április 4-én, a Pest megyei településen.

tot_-5.jpgA csata helyszínének közelében álló honvéd emlékműnél tartott beszédében Németh Szilárd méltatta a tavaszi hadjáratban részt vevő katonák eredményeit. „A győzelembe és az igazunkba vetett hit, az eltökéltség, a kitartás, a nemzet függetlensége és szabadsága iránti vágy érzése olyan erős motivációnak bizonyult, amely képes volt a kezdetben vesztesnek látszó helyzetet diadallá fordítani” – mondta a miniszterhelyettes.

tot_-4.jpgMint Németh Szilárd fogalmazott, mi, magyarok megtanultuk az évszázadok során, hogy szabadságunkat, függetlenségünket soha nem adták ingyen, generációról generációra meg kellett küzdenünk érte. Így van ez ma is. „Harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltással sikerült kivívnunk az ország függetlenségét, s úgy döntöttünk, hogy a szovjet-bolsevik birodalmi iga után ismét a szabad Európát választjuk. Most ezt akarják elvenni tőlünk egy másik, éppen kiépíteni szándékozott birodalmi központból, Brüsszelből. Ők ezt már nem a szabad nemzetek Európai Uniójának, hanem az Európai Egyesült Államoknak hívják. A bevándorláspárti politikusok és bürokraták már nem az európai emberekre, nem az európai keresztény kultúrára, hanem a bevándorlókra építenek” – hangsúlyozta Németh Szilárd. Hozzátette: tartozunk azzal hőseink, elődeink emlékének, hogy gyermekeink, unokáink jövője érdekében ma sem engedünk a ’48-ból, és velük szemben a magyar érdekeket, a magyar vidék életben maradását támogatjuk.

A hagyományőrzők csapatszemléjét követően újra összecsapott az osztrák és a magyar sereg. A csatát – amely természetesen idén is magyar győzelemmel zárult – dr. Csikány Tamás hadtörténész közvetítette a nagyszámú érdeklődőnek. Az újrajátszott csatára a Magyar Hagyományőr Világszövetség által idén immár harmincegyedik alkalommal megrendezett katonai hagyományőrző Tavaszi Emlékhadjárat keretében került sor.

tot_-7.jpgFotó: Tóth LászlóKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Újrajátszott történelem
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat