honvedelem.hu
Lengyel helikopter-beszerzés

A lengyel haditengerészet légidandárja (Brygada Lotnictwa Marynarki Wojennej) négy Leonardo AH101 Merlin típusú helikopterrel gazdagodik - jelentette be a védelmi minisztérium április 8-án.

A hajók és tengeralattjárók elleni hadviselésre, illetve harci kutató-mentő feladatokra optimalizált gépeket 90 millió euróért vásárolták meg és a Leonardo Helicopters Yeovil-ben működő üzemében építik majd meg őket. A vásárlásról szóló, végleges szerződést még április végéig aláírják.

lengyel_helikopter_01.jpg

A haditengerészet eredetileg nyolc helikopter vásárlását tűzte ki célul, a Balti-tenger ellenőrzését erősítendő. A légidandár jelenleg igen vegyes típuscsaláddal dolgozik: a használtan vásárol, amerikai Kaman SH-2G Seapsrite-ok mellett Mi-14PL, Mi-14PS, Mi-2, hazai gyártású W-3RM, W-3T W-3ARM, Mi-2, Mi-8MTV-1 és Mi-17 típusú forgószárnyasok dolgoznak a Gdynia melletti Babie Doly, illetve a Darlowo városa melletti légibázisokon. Az jelenleg nem ismert, hogy a Merlinek hadrendbe állításával valamelyik korábbi típust leállítják-e?

Fotó: Karsten Paltmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat