honvedelem.hu
Prevenciós nap a Stefánia palotában

„Éld meg az életed!” címmel tartottak prevenciós napot a Stefánia palota – Honvéd Kulturális Központban, a közelmúltban.

A Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ 40. születésnapi rendezvénysorozatának részeként meghirdetett nap célközönsége a 7-12. osztályos diákok voltak. Hét budapesti általános- és középiskola, összesen 440 gyerekkel vett részt az eseményen.

01.jpg

A rendezvény „A mi dalunk” című zenés művészetpedagógiai táncdarabbal indult, melynek alkotói és szereplői a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBSZ) és a Budapest Táncművészeti Stúdió tagjai voltak. A darab a Szertelen-kék Alapítvány közreműködésével jött létre. A zenés-táncos produkció az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyperces családbarát videószpotjával kezdődött, majd a résztvevők különböző szituációkat tekinthettek meg a tinédzserek életéből, mindezt humorral és rövid videókkal tűzdelve. A színdarabot egy látványos lézershow követte, mely a Fényszínház - Lézerszínház és a Zuglói Önkormányzat közös produkciója volt.

02.jpg

A rendezvényen bemutatták a Nézőművészeti Kft. „A gyáva” című színdarabját is. A darab rendezője és egyik szereplője Scherer Péter, Jászai Mari-díjas színész, aki a heroinfüggőt hitelesen játszó Kovács Krisztián színművész édesapját alakította. Az egyórás, interaktív kamara előadás után a diákok a drogprevenció témakörével kapcsolatban tehettek fel kérdéseket. A beszélgetést Surányi Judit addiktológiai konzultáns segítette.

A színpadi előadások mellett kiscsoportos foglalkozásokon, beszélgetéseken, szemléletes előadásokon vehettek részt a fiatalok, ahol elsősorban a különböző függőségek és szenvedélybetegségek megelőzésre hívták fel a figyelmet.

03.jpg

Mindezek mellett a diákoknak lehetőségük volt megismerkedni a palotaőrök, koronaőrök és díszelgők munkájával, valamint valamint helikopter-, repülő- és hajómodelleket is megtekinthettek, ezen kívül íjászat- és küzdősport-bemutatókon is részt vehettek, a Honvédelmi Sportszövetség közreműködésével.

A prevenciós napon MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Egészségügyi Főnöksége is képviseltette magát. Az érdeklődők meghallgathatták a „Változtass, hogy változhass!” című egészséges életmódról szóló előadást Magyar Anita dietetikus előadásában. Béres Balázs, az alakulat egyik pszichológusának előadása „A szépség zsákutcái” címet viselte, mely szintén népszerű volt a fiatalok körében. A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.  munkatársai a „kapcsolati erőszak és emberkereskedelem”, a „szenvedélybetegségek”, illetve a „lelki problémáink feldolgozásának lehetőségei” témakörökben tartottak előadásokat és beszélgetéseket.

04.jpg

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a prevenció jegyében különleges szabadulószobás foglalkozással is készült a csoportok számára, míg a dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének katonái statikus fegyverbemutatót tartottak és válaszoltak a Magyar Honvédséggel kapcsolatos kérdésekre.

05.jpg

Fotó: Bertalan IstvánAktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat