honvedelem.hu
Dán menet Koszovóban

A koszovói műveleti területen tartózkodó magyar katonák is részt vettek az április elején megtartott „Dancon March” elnevezésű menetgyakorlaton.

A Dancon March-ot, azaz a dán menetet először 1972-ben rendezték meg Cipruson a dán hadsereg katonái. A hegyek között kijelölt 25 kilométeres távot akkor hat óra alatt kellett teljesíteni. Azóta a Dancon March-ot minden olyan műveleti területen - például Cipruson, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Irakban és Afganisztánban - megszervezik, ahol dán katonák is szolgálatot teljesítenek. Koszovóban először 1999 augusztusában rendezték meg.

cikk_01.jpg

Az április elején megtartott menetgyakorlatra a KFOR-ban szolgáló nemzetek mellett a Koszovói Biztonsági Erők, a koszovói rendőrség, valamint az EULEX misszió rendőr és civil dolgozói is jelentkezhettek. A közel 400 induló között több mint hetven magyar katona is részt vett a nem mindennapi erőpróbán.

A nemzetek összefogását jól mutatja, hogy az MH KFOR Kontingens 20. váltásának katonái a rendezvény lebonyolításában is aktívan részt vettek, hiszen egészségügyi ellátópontot és biztosítópontokat is üzemeltettek. A Novo Seló-i táborból induló és a környező dombokon végighaladó több mint 25 kilométeres távot az egyéni fegyveren, illetve védőfelszerelésen felül legalább tíz kilogrammos többletsúllyal kellett teljesíteni egyenruhában és bakancsban. A kijelölt útvonalat - a megadott szintidőn belül - sikeresen teljesítők emlékérmet és oklevelet kaptak.

cikk_02.jpg

A menetre a jelentkezés önkéntes alapon történt, a szervezők a nevezési díjakból megmaradt összeggel a dán veteránokat és családjaikat támogatják.

Fotó: Szűcs Sándor tizedes és a szerzőKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Dán menet Koszovóban
Dán menet Koszovóban / 01.jpg Dán menet Koszovóban / 02.jpg Dán menet Koszovóban / 03.jpg Dán menet Koszovóban / 04.jpg
Dán menet Koszovóban / 05.jpg Dán menet Koszovóban / 06.jpg Dán menet Koszovóban / 07.jpg Dán menet Koszovóban / 08.jpg
Dán menet Koszovóban / 09.jpg
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat